Nova zgrada ambasade SAD-a u Podgorici koštat će 295 miliona eura

Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori, objavio je State Department (Tanjug)

Amerikanci u Podgorici grade novu zgradu ambasade, radovi će biti vrijedni 295 miliona eura, a plan je da bude završena do 2025. godine.

Novu zgradu američkog diplomatskog predstavništva će graditi kompanija Harbert International iz Alabame, prenosi Tanjug.

“Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori”, objavio je State Department, prenose crnogorski mediji.

Iz Američke ambasade kazali su da će nova zgrada diplomatskog predstavništva SAD-a biti izgrađena na istom mjestu gdje je i sada.

Projekat u nekoliko faza

Prema tenderskoj dokumentaciji State Departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje novih ureda ambasade, potom gradnje Marine Security Guard Residence, te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unapređenje sigurnosti.

Projekat će uključivati dizajn i izgradnju renoviranja jedne zgrade za kontrolu pristupa.

Rušenje postojećih uredskih i privremenih zgrada također će biti dio projekta.

Projekat će, kako navode u tenderu, biti proveden u nekoliko faza, kako bi misija SAD-a u Crnoj Gori bila operativna tokom renovinaranja.

Izvor: Agencije