Nova žalba: Trump nastavlja borbu za zabranu ulaska

Američka vlada podnijela je žalbu Saveznom apelacionom sudu na suspenziju kontroverzne uredbe predsjednika Donalda Trumpa.

Dokument, koji tvrdi da zabrana ulaska imigranata iz sedam većinski muslimanskih zemalja predstavlja zakonito izvršavanje predsjedničkih ovlasti, podnesen je u San Franciscu.

Potez Ministarstva pravde uslijedio je nakon što je sud u Seattleu odbacio zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da hitno bude ponovno stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Savezni apelacioni sud je pozvao tužitelje država Washington i Minnesota, koji su osporili zakonitost Trumpove uredbe na raspravu s Ministarstvom pravde o zabrani u utorak.

“Na sudu će se raspravljati o veoma uskom pravnom tumačenju, o tome da li predsjednik ima pravo izdati uredbu koja zabranjuje ljudima ulazak u zemlju”, izvijestio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Države Washington i Minnesota tužile su Trumpa prošle sedmice, navodeći da je zabrana diskriminirajuća i kako je nanijela štetu stanovnicima.

Ministarstvo pravde tvrdi da je uredba pitanje nacionalne sigurnosti i da je Trump imao ovlasti da je izda.

Tvrdnje Bijele kuće

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće ustvrdio da je zakon na Trumpovoj strani.

Bijela kuća je uvjerena da će pobijediti u pravnom sporu oko izvršne uredbe predsjednika Donalda Trampa kojom se privremeno zabranjuje ulazak državljanima iz sedam muslimanskih zemalja u SAD, rekao je glasnogovornik Sean Spicer.

“Zakon je jasno na predsjednikovoj strani”, rekao je Spicer novinarima u predsjedničkom avionu.

Trump, prema njegovim riječima, ima široko diskreciono pravo da odluči šta je u najboljem nacionalnom interesu, da zaštiti građane SAD-a, prenosi Reuters.

“Potpuno smo uvjereni da ćemo prevladati po tom pitanju”, rekao je Spicer.

Trumpova uredba prošle sedmice izazvala je haos na aerodromima na kojima su zadržavani putnici s urednim vizama, a hiljade ljudi protestirale su širom zemlje protiv izbjegličke politike novog američkog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije