Nova vlada će povući Brazil iz Marakeškog sporazuma

Migranti, Migracije
Hiljade migranata žive u prenapućenim skloništima i kampovima u Tijuani (EPA)

Budući brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo najavio je u ponedjeljak da će nova brazilska vlada, koja uskoro stupa na dužnost, isključiti Brazil iz UN-ova pakta o migracijama, samo nekoliko sati nakon što je postojeća brazilska vlada prihvatila taj pakt. 

“[Jair] Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marrakechu, s obzirom da je to neodgovarajući instrument kojim bi se trebalo nositi s problemom”, napisao je na Twitteru Araujo, prenosi Hina.

“Imigraciju ne treba tretirati kao globalni problem, nego radije sukladno realnosti i suverenitetu svake od zemalja”, dodao je.

U Marrakechu delegacije iz preko 150 zemalja

Globalni pakt o migraciji usvojen je ranije u ponedjeljak na konferenciji u marokanskom gradu Marrakechu, na kojoj su sudjelovala službena izaslanstva iz više od 150 zemalja.

Pakt još mora potvrditi Opća skupština Ujedinjenih naroda.

“Iako ga je podržao Brazil i više od 150 zemalja, Globalni kompakt ne omogućava suvereno pravo država da odrede svoju migracijsku politiku”, naveo je budući brazilski šef diplomacije. 

U srpnju su 192 zemlje jednoglasno odobrile pakt nakon 18 mjeseci pregovora.

Sjedinjene Države uskratile su svoju potporu u prosincu 2017. godine, a slijedio ih je još jedan broj zemalja.

Pakt postavlja niz ciljeva kako bi se osigurale “sigurne i regularne” migracije, uključujući zaštitu migranata od eksploatacije i kršenja ljudskih prava.

Sigurno i uređeno kretanje ljudi

Araujo, skeptik i kada se radi o klimatskim promjenama te antiglobalist, trebao bi u siječnju postati novi brazilski šef diplomacije, kada vlada izabranog krajnje desnog predsjednika Bolsonara stupi na dužnost.

Ugovor Ujedinjenih naroda koji daje jamstva za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi diljem svijeta, usvojilo je u ponedjeljak više od 150 zemalja u marokanskom gradu Marrakechu.

Na skupu koji je otvorio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, visoki predstavnici vlada dali su podršku Globalnom kompaktu za migracije, unatoč neodobravanju SAD-a i još nekih država, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije