Nova uredba za Ukrajince koji žele rusko državljanstvo

Prije sedmicu dana ruski predsjednik je već pojednostavio dodjelu ruskog državljanstva stanovnicima separatističkih regija na istoku Ukrajine (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novu uredbu kojom se olakšava dodjela ruskog državljanstva novim kategorijama ukrajinskih državljana, a tu mjeru kritizira zvanični Kijev i ona bi mogla dodatno pogoršati odnose između dviju država, javljaju agencije.

Prije sedmicu dana ruski predsjednik je već pojednostavio dodjelu ruskog državljanstva stanovnicima separatističkih regija na istoku Ukrajine, a tu mjeru su kritizirali Ukajina i zapadni saveznici jer u njoj vide povredu suvereniteta bivše sovjetske republike.

U ponedjeljak je Putin potpisao uredbu, objavljenu u srijedu, kojom se dodjeljuju ruski pasoši Ukrajincima koji imaju dozvolu boravka u Rusiji i onima koji su rođeni na Krimu a napustili su taj poluotok prije ruskog pripojenja u martu 2014. godine.

Te mjere kompliciraju početak predsjedavanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koji će preuzeti funkciju početkom juna. On je uvjerljivo pobijedio na izborima sredinom aprila i obećao pružiti ruku stanovnicima rusofonih regija na istoku države, kao i mirnije odnose s Moskvom. 

Uplitanje u unutrašnje poslove

Uredba objavljena u srijedu bi trebala zaštititi ljudska prava, građanske slobode, navodi se u tekstu na internetskoj stranici Kremlja dok više od tri miliona Ukrajinaca živi u Rusiji.

Ali kao i prethodna uredba potpisana prošle sedmice i ova u srijedu je razbjesnila Kijev.

„To je očito uplitanje u unutrašnje poslove Ukrajine“, upozorila je Gana Gopko, predsjednica komisije za vanjske poslove ukrajinskog Parlamenta koja u Putinovoj uredbi vidi „pokušaj eskalacije napetosti“ između dviju država.

Ona smatra kako će malobrojni Ukrajinci prihvatiti rusku ponudu.

Izvor: Agencije