Nova upozorenja u sporu oko spomenika

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da u ponoć ističe rok koji je dat Albancima sa juga Srbije za uklanjanje spomenika u Preševu. U protivnom, biće pokrenut prekršajni postupak protiv načelnika preševske opštinske uprave.

Po isteku roka spomen – obilježje će, ako to bude potrebno, biti uklonjeno uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Najave zvaničnika iz Srbije da će ukloniti spomenik poginulim pripadnicima bivše Oslobodilačke Vojske Preševa, Medveđe, Bujanovca a koji je podignut prije nekoliko mjeseci u čast stote godišnjice Albanije, izazvao je reakcije i na Kosovu.

U pojedinim mjestima najavljuju da će, ukoliko se obistini najava premijera Srbije da će spomenik biti uklonjen, oni učiniti isto sa srpskim spomenicima, javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Selo Goraždevac se nalazi na zapadu Kosova. U njemu živi oko 1.000 Srba. U centru sela nalazi se spomenik Srbima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Mještani kažu da ovaj spomenik predstavlja uspomenu na one koji su dali svoje živote za opstanak Srba u ovom selu.

A nedaleko od Goraždevca se nalazi Albansko selo Poqeste. Predstavnik sela Osman Bytyqi kaže da su im lokalni Srbi tokom rata zapalili sve kuće i ubijali albanske civile. Kaže da se aktuelne tenzije na jugu Srbije odražavaju i u ovom dijelu Kosova.  

Uklanjanje spomenika

“Ako Vlada Srbije odluči ukloniti spomenik na Preševu, onda bi i naša Vlada trebala ukloniti spomenik u selu Goraždevac. Ipak, najbolje bi bilo da se ne ukloni nijedan spomenik, kako bi i stanovnici ovog područja a i oni na Preševu mogli nastaviti život u miru  i bez nasilja”, kazao je Bytyqi.

Kosovska Vlada podržava, kako navodi zamjenik premijera Hajredin Kuci, demokratsko pravo Albanaca iz Preševa na nacionalni identitet. On napominje da njihov spomenik predstavlja borbu za slobodu Albanaca.

“Kuci je rekao: “Vjerujem da će međunarodna zajednica igrati pozitivnu ulogu. I da će doći do demokratskog rješenja između Albanaca i ostalih, ali hoću da istaknem da će svaka akcija na Preševo, Medveđu i Bujanovac imati direktan utjecaj na odnose Kosova sa Srbijom kao i na albansko-srpske odnose”.

Zvanični Beograd ostaje dosljedan u stavu da spomenik u Preševu mora da se ukloni, milom ili silom. Na drugoj strani, veterani bivše Oslobodilačke Vojske Kosova poručuju da neće sjediti skrštenih ruku, ako se ostvari najava vlasti u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera