Nova tužba protiv Volkswagena

Uprava njemačkog automobilskog giganta navodi kako ne vidi pravne osnove za tužbu (AP)

Ured za zaštitu potrošača Njemačke i Njemački automobilski klub – ADAC podigli su, u ime vlasnika automobila oštećenih zbog skandala oko manipulacije dizelskih motora pred sudom, u Braunschweigu tužbu protiv koncerna Volkswagen.

“Tužbom se želi dokazati da je Volkswagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipuliranjem rezultata testiranja ispušnih plinova”, navodi se u saopćenju Ureda za zaštitu potrošača i ADAC-a.

“Volkswagen je prevario i svojim je klijentima dužan odštetu”, smatra Klaus Mueller, predsjednik Ureda za zaštitu potrošača Njemačke.

Tužba protiv Volkswagena je jedna od prvih tužbi takve vrste, a omogućava je takozvani zakon o oglednim procesima, koji je upravo stupio na snagu.

VW ne vidi osnovu za tužbu

U procesu će prvo biti odlučeno je li VW dužan isplatiti odštetu, a u slučaju da jeste, tužbi se s konkretnim odštetnim zahtjevima priključuju klijenti.

Ova vrsta procesa omogućava većem broju građana s istim problemima da se riješe opasnosti podmirenja troškova procesa u slučaju gubljenja spora.

Njemačka ministrica pravosuđa Kritina Barley pohvalila je novi zakon i rekla kako bi u slučaju Volkswagena i do dva miliona građana moglo ostvariti svoja prava.

Uprava njemačkog automobilskog giganta navodi kako ne vidi pravne osnove za tužbu.

“Sva vozila o kojima se radi u tužbi su isporučena tehnički ispravna i u voznom stanju”, saopćeno je iz Volkswagena.

Iz firme su poručili kako su mjere za uklanjanje problema, koji su vodili iskrivljenoj slici u pogledu ispušnih plinova, uslijedile još prije više od dvije godine te da je ovaj proces u međuvremenu okončan.

Izvor: Agencije