Nova strategija Microsofta prema Appleu

Novi direktor Microsofta Satya Nadella predstavio je verziju Microsoft Officea specijalno prilagođenu za Appleov iPad. Mnogi su saradnju s glavnim konkurentom protumačili kao najavu nove strategije, ali i priznanje grešaka iz prošlosti.

Microsoft mijenja strategiju. Nova opklada stavljena je na iPad. U prvom javnom nastupu novi direktor Nadella objavio je vijest da će kompanija svoju popularnu platformu Office prilagoditi za Appleov tablet.

“Naša predanost ka napretku je da Office 365 bude dostupan svugdje. Na internetu, smartphoneima, tablet i PC računarima”, kaže Nadella.

Održana je i prezentacija rada Microsoftovog programa na Appleovom uređaju. Korisnici će Office instalirati kao svaku drugu aplikaciju. Ali za korištenje Worda, Exela ili PowerPointa bit će potrebno kupiti licencu od Microsofta.

“Interesantno je da Office 365 ne možete kupiti direktno sa iPada. Ono što možete jeste prijaviti se za licencu kojom ćete aktivirati aplikaciju. Tako se novačne transakcije neće obavljati preko Appleove platforme iTunes, što je prilično pamaten potez Microsofta”, smatra Patrick Moorhead, predsjednik kompanije Moor Insight Strategy.

Promašaj s Nokijom

Analitičari procjenjuju da će takav sistem rezultirati prihodima od milijardu do sedam milijardi dolara godišnje. Također, mnogi vjeruju da je ova verzija Officea bila spremna prije mnogo godina, ali da je ostala u ladici kako bi se sačuvao operativni sistem Windows, koji će sada vjerovatno biti ugrožen.

“U jednu ruku rješavaju se prošlosti i vraćaju na ono što kompanija radi najbolje, a to je Office paket. To je kao da favoriziraju jedno dijete naspram drugog, umjesto dosadašnje prakse da ih jednako cijene”, kaže J. P. Eggers, profesor Univerziteta New York.

Analitičari predviđaju da će ovo biti težak udarac i za Microsoftov tablet, koji svakako bilježi slabu prodaju. Međutim, i tablet će bolje proći od Nokijinih uređaja, koji su prošle godine prešli u ruke Microsofta.

“Na osnovu današnjih informacija, direktor Nadella bi rado, kada bi mogao, poništio kupovinu Nokije. Jednostavno, nema zdravog razuma da se nastavi ulagati u Nokiju”, rekao je Eggers.

On tvrdi da će Nadella potez svog prethodnika Stevea Ballmera morati prihvatiti kao “bačene novce”. Ali volja da se definira novi smjer za Microsoft mogla bi ubuduće donijeti značajne dividende.

Izvor: Al Jazeera