Nova saslušanja u slučaju protiv Limaja

Limaj je dva puta oslobođen krivice u slučaju ''Klečka'' (EPA)

Apelacioni sud u Prištini ponovno će saslušati nekoliko svjedoka koji su davali iskaze u ranijim procesima u kojima su Fatmir Limaj i drugi bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) oslobođeni krivice za ratne zločine, objavio je Limajev advokat.

Advokat Tome Gashi navodi da je Apelacioni sud, prema žalbi tužioca EULEX-a, zakazao četiri ročišta u slučaju “Klečka” za drugu polovinu septembra, prenosi Anadolija.

“U septembru prošle godine Osnovni sud u Prištini je drugi put proglasio da gosp. Fatmir Limaj i devet njegovih saboraca optuženih za ratni zločin u slučaju ‘Klečka’ nisu krivi. Apelacioni sud u Prištini je, odlučujući prema žalbi tužilaca EULEX-a na oslobađajuću presudu, odredio ročišta za 17, 18, 23. i 25. septembar 2014”, napisao je Gashi na svom Facebook profilu, prenose kosovski mediji.

“Vrijeme određivanja ročišta koje se poklapa sa veoma osjetljivim političkim trenutkom i kada se otvoreno zna da je gosp. Fatimir Limaj uključen u pokušaj formiranja državnih institucija Kosova, može se protumačiti da neko otvoreno utiče na normalne političke i zakonske događaje i tokove u zemlji”, napisao je Gashi.

Oslobađajuća presuda

Limaj je vođa Inicijative za Kosovo koja je sa Demokratskim savezom Kosova i Alijansom za budućnost Kosova postigla sporazum o formiranju koalicije nakon parlamentarnih izbora 8. juna.

Prošle godine, Osnovni sud u Prištini donio je oslobađajuću presudu za Fatmira Limaja, čime su, drugi put zaredom, on i još devet bivših boraca OVK-a oslobođeni krivice u slučaju ”Klečka”, jer se smatralo da ne postoje pouzdani dokazi o krivici.

Teretili su ih za zločine nad Srbima i Albancima zatvorenim u logoru 1999. godine.

Prvostepena oslobađajuća presuda iz maja 2012. poništena je nakon EULEX-ove žalbe i suđenje je ponovljeno.

Još 2005. godine Međunarodni krivični sud u Hagu oslobodio je Limaja optužbi podignutih dvije godine ranije za ratni zločin nad albanskim i srpskim civilima tokom rata na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije