Oglasi

Nova runda pregovora o Siriji iduće sedmice

U Astani očekuju povratnu informaciju Turske, Rusije i Irana te predstavnika režima Bashara Al-Assada i sirijske opozicije.
Astana, Sirija, Mirovni pregovoriPrvi mirovni pregovori u Astani održani su 23. i 24. januara, uz posredovanje Turske i RusijeReuters - Arhiva

Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana priopćilo je kako će četvrta runda mirovnih pregovora o Siriji u Astani biti održana 14. i 15. ožujka.

Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako očekuju povratnu informaciju zemalja jamaca Turske, Rusije i Irana, kao i predstavnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i sirijske oporbe, prenosi Anadolija.

U priopćenju je rečeno kako su na pregovore pozvani Ujedinjeni narodi, SAD i Jordan te da će prvog dana pregovora biti održani pretpregovori, a drugog dana glavni sastanak.

Prvi mirovni pregovori u Astani održani su 23. i 24. siječnja, uz posredovanje Turske i Rusije.

Dogovor o prekidu vatre

Zaraćene strane u Siriji dogovorile su prekid vatre u toj zemlji, koji je proglašen 30. prosinca 2016. godine.

Na prvim mirovnim pregovorima u Astani, kojima je, osim Turske i Rusije, prisustvovao i Iran, dogovoren je trilateralni mehanizam za nadzor implementacije i kršenja dogovora o prekidu vatre.

Drugi sastanak održan je 6. veljače, a 15. i 16. veljače održana je treća runda pregovora, na kojoj se razgovaralo o detaljima trilateralnog mehanizma.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura na četvrtoj rundi mirovnih pregovora u Ženevi, okončanoj prošlog tjedna, izjavio je kako se procesi u Astani i Ženevi međusobno nadopunjuju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.