Oglasi

Nova pravila za policiju tokom privođenja osumnjičenih

Svaki policajac koji vidi kolegu da počini neovlaštenu upotrebu sile prema osumnjičenom morat će intervenirati usmeno, pa čak i fizički.
Odjela za ljudska prava Minnesote je pokrenuo istragu kao odgovor na smrt Georgea FloydaScreenshot

Pregovarači grada Minneapolisa dogovorili su s predstavnicima države da se policiji zabrani upotreba stiska i gušenja osumnjičenih te zahtijevaju od policije da prijave i intervenira kada pripadnik policije bude svjedok neovlaštene upotrebe sile.

To su dio dogovora između pregovarača i Odjela za ljudska prava Minnesote, koji je ove sedmice pokrenuo istragu o građanskim pravima kao odgovor na smrt Georgea Floyda.

Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti kasnije, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Obaveza prijave upotrebe sile

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg pripadanika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile - gušenja ili stiska.

Svaki policajac koji vidi drugog policajca da počini bilo kakvu neovlaštenu upotrebu sile, uključujući bilo kakav pritisak na vrat osumnjičenog, mora intervenirati usmeno, pa čak i fizički.

Ako to ne urade, bit će podložni istoj disciplinskoj mjeri kao da su i sami upotrijebili prekomjernu silu nad osumnjičenim.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.