Nova pomorska misija EU-a za kontrolu embarga Libiji

Libija
Khalifa Haftar poručio je ranije da suspendira Sporazum iz Skhirata i proglašava se 'šefom države' (EPA)

Evropska unija poslat će novu pomorsku misiju istočno od libijske obale kako bi spriječila dopremu oružja zaraćenim stranama u toj zemlji, rekli su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova nakon sastanka u Briselu.

“Evropska unija poslat će brodove na istok Libije kako bi spriječila krijumčarenje oružja, ali ako ta misija bude potakla priljev brodova s migrantima, bit će ukinuta”, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

“Riječ je o misiji za borbu s krijumčarenjem oružja. Operacija ‘Sophia’ više ne postoji”, istaknuo je, aludirajući na misiju EU-a čija je zadaća bila spriječiti krijumčarenje migranata koji su se htjeli domoći italijanske i malteške obale. Za uspostavljanje nove misije trebali su glasovi svih 27 zemalja članica.

Jednoglasnost je postignuta kada su ispunjeni zahtjevi Austrije, rekao je njen ministar Alexander Schallenberg.

‘Misija Sophia završena’

“Misija ‘Sophia’ na Sredozemnom moru završena je”, potvrdio je.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao je operaciju “Sophia” “ulaznicom u Evropu za hiljade ilegalnih migranata”.

“Postignut je konsenzus za vojnu, a ne za humanitarnu operaciju i brodovi će ploviti na drugom području, a ne na onom na kojem je provođena ‘Sophia'”, rekao je Schallenberg.

“Ako utvrdimo da je nastala praznina kojom bi se koristili krijumčari migranata, povući ćemo brodove”, istakao je.

Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova, ocijenio je taj dogovor “pozitivnim jer omogućuje Evropskoj uniji da s novom misijom sudjeluje u kontroli embarga”.

Ipak, ne isključuje se mogućnost spašavanja na moru premda će brodovi u okviru operacije EU-a ploviti područjem kojim se ne koriste krijumčari migranata.

“U slučaju spašavanja na moru brodolomce će preuzeti zemlja pod čijom zastavom brod plovi ili će biti primijenjen sistem rotacije luka za njihovo iskrcavanje”, rekao je Di Maio.

Zemlje članice operacije “Sophia” povukle su svoje brodove zbog odbijanja Italije da dopusti iskrcavanje migranata spašenih na moru u svojim lukama.

Izvor: Agencije