Nova političko-ekonomska drama u SAD-u

Nova političko-ekonomska drama u Sjedinjenim Državama. Nazivaju je Sequestar –  kraćenje javne potrošnje kada ne dođe do političkog dogovora. A, do njega nije došlo ni nakon konsultacija Američkog predsjednika sa kongresmenima iz obiju stranaka u petak.

Kako je nastao Sequestar i kakve može imati posljedice, istražio je Al Jazeerin Ivica Puljić.

Sequestar je ideja potekla iz Bijele kuće, kada su Obamini ljudi predložili da se odluka o smanjenju državnih troškova odgodi za neko bolje vrijeme. To je bilo u ljeto 2011. godine, a bolje vrijeme još nije došlo. Ali, jeste došao 28. februar – krajnji rok za sporazum.

Kraćenje državnih troškova

Dogovora nema, te od danas počinje kraćenje državnih troškova za 85 milijardi dolara.

“Ova su kraćenja pogrešna. To nije pametno. Nije fer. To je samonanesena rana do koje nije trebalo doći. Razlog zbog kojeg govorimo o Sekvestru je briga oko deficita i duga. Postoji razuman način da se to riješi, i postoji glup način da se obave poslovi”, kazao je Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Bijela kuća i republikanci ne prestaju okrivljavati jedni druge zbog nove fiskalne krize.

“Predsjednik govori o smanjivanju nepotrebnih troškova, a njegovo jedino rješenje jeste povećanje državne potrošnje. Želimo li ukinuti nepotrebne troškove? Naravno da želimo! Ali, ako ćemo provesti poresku reformu, onda bismo se trebali fokusirati na otvaranje radnih mjesta, a ne na prikupljanje novca za vladu”, rekao je predsjednik Zastupničkog doma John Boehner.

Sequestar, odnosno kraćenje 85 milijardi dolara iz javnih troškova, neće se desiti preko noći, nego u sedmomjesečnom periodu, toekom kojeg može doći do dogovora između repubikanaca i Bijele kuće, čime bi se daljnji rezovi zaustavili. Najveće posljedice osjetit će oružane snage.

“Opseg svega ovoga, čak i da dobijemo najveće ovlasti da se s tim nosimo, znači da će biti najdublje i najveće smanjenje sredstava u povijesti Ministarstva obrane i to u trenutku kada živimo u iznimno opasnom svijetu”, poručio je general Martin Dempsey, Komandant Zajedničkog štaba oružanih snaga.

Oružane snage će, zapravo, ostati bez 46 milijardi dolara. To će prizemljiti dio borbenih aviona, usidrit će jedan nosač aviona, smanjiti broj borbeno-spremnih vojnika, te će poslati desetine hiljada uposlenih na prisilni i neplaćeni odmor.

Ta će sudbina zadesiti i druge vladine djelatnike.

“Moja će primanja biti drastično umanjena ukoliko budem poslan kući na jedan dan sedmično. Zato ću vjerojatno kasniti s plaćanjem rate za kuću i neću moći kupiti dovoljno kućnih potrepština. Uz sve skuplji benzin, to je devastirajuće”, naglasio je Gary Perusse, vladin uposlenik.

Čak i u zračnom prometu može biti problema, jer će kontrolori letova morati uzeti nekoliko neplaćenih dana mjesečno:

“Putnici mogu očekivati kašnjenja, letovi u velike gradove poput New Yorka i San Francisca mogu kasniti po 90 minuta jer ćemo imati manje kontrolora na poslu. Ovo je bolno za naše uposlenike, ali bit će jako bolno i za putnike”, naveo je Ray LaHood, ministar prometa.

Usporavanje ekonomije

Da je situacija ozbiljna, govori i upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda da bi Sequestar mogao usporiti rast američke i globalne ekonomije:

“Ako prepostavimo da Sequestar  bude u potpunosti primijenjen, to će usporiti američku ekonomiju za nekih 0,5-0,6 posto. I globalna ekonomija će osjetiti posljedice, a najviše zemlje koje imaju snažne trgovačke odnose sa Sjedinjenim Državama”, istalnuo je William Murray, glasnogovornik MMF-a.

To znači – zemlje Europske unije, jer EU je najveći američki trgovački partner.

Inače, nitko iz Kongresa neće osjetiti posljedice Sequestara, jer su zakonodavci sebe zaštitili.

Izvor: Al Jazeera