Nova otkrića o američkom špijuniranju

Hollande je izrazio oštru osudu navodnog prisluškivanja francuskih građana tijekom telefonskog razgovora s američkim kolegom (EPA)

Novinar Glenn Greenwald, koji je sudjelovao u objavi otkrića američkog zviždača Edwarda Snowdena o sustavu američkog špijuniranja preko interneta, izjavio je da su Sjedinjene Američke Države špijunirale sve zemlje Latinske Amerike, te najavio nova otkrića o američkom nadzoru elektronskih komunikacija.

Američki novinar je putem videokonferencije iz Brazila sudjelovao na 69. skupštini Interameričke novinske udruge (IAPA – SIP), na kojoj se okupilo 300 čelnih ljudi novinskih kuća američkog kontinenta u Denveru, prenosi Hina.

“Prisluškivano je nekoliko latinoameričkih sastanaka, među kojima i Organizacije američkih država (OAS) i razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini”, rekao je.

U ponedjeljak je dnevni list Le Monde obznanio da je američka obavještajna agencija NSA masovno prisluškivala telefonske komunikacije francuskih građana i pratila elektronsku poštu bivšeg američkog predsjednika Felipea Calderona.

Greenwald tvrdi da je francuski dnevni list već neko vrijeme posjedovao te informacije, ali ih je objavio uoči susreta u Parizu ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa i američkog džavnog tajnika Johna Kerryja.

Greenwald je u proljeće surađivao s američkim informatičkim stručnjakom  Snowdenom na objavljivanju niza tajnih dokumenata o velikom sustavu elekronskog nadzora koji provode Sjedinjene Države.

Najavio objavljivanje novih dokumenata

Novinar, koji je prošlog tjedna dao otkaz u britanskom dnevnom listu Guardian, najavio je nova otkrića o američkom nadzoru interneta, koji vodi NSA.

Prema njegovim riječima, izvještaji koji će uslijediti bit će podjednako važni kao jučerašnji, prenosi Tanjug.

Rekao je kako će objaviti svaki dokument koji bude dobio od Snowdena, dodajući da je na udaru sloboda tiska u Americi i pozvao novinare da zajedno brane svoja prava.

“Što budemo više zajedno, teže će biti državama da napadaju slobodu tiska”, ocijenio je Greenwald.

Hollande: Neprihvatljivo ponašanje

Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande razgovarali su u ponedjeljak navečer o medijskim izvješćima da je američka obavještajna služba prisluškivala milijune francuskih državljana, objavila je Bijela kuća.

Francuski predsjednik “oštro je osudio” tijekom telefonskog razgovora s američkim kolegom navodno američko špijuniranje francuskih građana, nazivajući takvo ponašanje između prijatelja i saveznika “neprihvatljivim”, navodi Elizejska palača u priopćenju objavljenom u utorak, prenosi Fena.

Govoreći sa svojim američkim kolegom nakon objave informacija o prisluškivanju, Hollande je opisao tu praksu kao “neprihvatljivu” i “štetnu po privatne živote francuskih građana”.

On je, također, zahtijevao objašnjenje od SAD-a i zatražio je sve informacije koje bi bivši službenik NSA-e i zviždač Edward Snowden mogao posjedovati.

Dvojica čelnika istaknula su da bi se aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka morale obavljati unutar određenih okvira u cilju efikasnije borbe protiv terorizma.

‘SAD ponovno procjenjuje metode’

“Predsjednik (Obama) je s predsjednikom Hollandeom razgovarao o najnovijim napisima u tisku – od kojih su neki krivo prikazali naše aktivnosti, a neki potaknuli naše prijatelje i saveznike da sasvim legitimno postave pitanje o tome kako se ti (obavještajni) kapaciteti koriste”, priopćila je, pak, Bijela kuća.

“Predsjednik je pojasnio da su Sjedinjene Države počele ponovno procjenjivati metode kojima se prikupljaju obavještajni podaci, tako da dovedemo u ravnotežu legitimne sigurnosne interese naših građana i saveznika sa legitimnom zabrinutošću za privatnost koju dijele svi ljudi”, dodaje se u priopćenju.

Bijela kuća kaže da su se Obama i Hollande dogovorili kako će dvije zemlje nastaviti razgovarati o ovom pitanju kroz diplomatske kanale.

Američki veleposlanik na razgovoru

Prema pisanju Le Mondea, Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) je između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. prikupila 70,3 milijuna podataka o telefonskim razgovorima Francuza.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u ponedjeljak je zbog toga hitno pozvao na razgovor američkog ambasadora u Parizu Charlesa Hammermana Rivkina.

“Među partnerima je potpuno neprihvatljiva vrsta postupaka koja zadire u privatni život. Vrlo brzo se moramo uvjeriti da se to više ne događa”, rekao je šef francuske diplomacije.

Izvor: Agencije