Nova optužnica protiv Strauss-Kahna

Strauss-Kahn: Pušten uz kauciju od 100.000 eura (Reuters)

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn optužen je u ponedjeljak zbog sumnje da je umiješan u lanac prostitucije, saopćili su njegovi advokati.

Strauss-Kahn je optužen nakon ispitivanja pred sudom u francuskom gradu Lilu, naveo je AFP.

Francuska agencija navodi da je bivši direktor MMF-a pušten uz kauciju od 100.000 eura.

Negira krivicu

“Dominique Strauss-Kahn  je stavljen pod pravnu kontrolu i zabranjeno mu je da kontaktira okrivljene, civilne tužioce, svjedoke i medije u vezi sa postupkom”, naveli su tužioci u saopćenju.

Jedan od advokata Strauss-Kahna , Richard Malka, rekao je da Strauss-Kahn “snažno tvrdi da nije kriv i da nikada nije imao ni najmanju slutnju da su žene koje je sretao mogle biti prostituke”.

Ročište u Francuskoj je zakazano zbog sumnje da je Strauss-Kahn uključen u organizovanje zabava sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD, zbog čega je prije mjesec dana bio u pritvoru dva dana.

Njegovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima u Lilu i Parizu.

Priznao je da je učestvovao na nekim od tih “žurki”, a na jednoj od njih su bile i žene koje su slate i u Washington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a.

Međutim, preko svog advokata negirao je da je znao kako je ta “pratnja” plaćena.

Nije protivzakonito

Korišćenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Strauss-Kahn bio svjestan činjenice da je zabave organizovala mreža podvodača i da su ih plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajući finansijska sredstva kompanija.

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovi te mreže, a Strauss-Kahn je rekao policiji da nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije.

 

Izvor: Agencije