Nova nuklearna postrojenja u S. Koreji

Sjeverna Koreja je 2010. dopustila timu američkih naučnika da obiđe postrojenje za obogaćivanje urana u Yongbyonu (EPA)

Satelitske snimke u petak su otkrile da u Sjevernoj Koreji možda postoji više postrojenja za obogaćivanje urana u kojima bi se moglo proizvoditi nuklearno oružje, ali ta vijest nije izazvala pretjerano iznenađenje među poznavateljima prilika, objavio je Glas Amerike (VoA) na svojoj mrežnoj stranici.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane u petak je objavilo kako su snimke obavještajnih satelita otkrile nova postrojenja u Sjevernoj Koreji u kojima, sumnja se, proizvodi visokoobogaćeni uran koji se koristi u atomskom oružju, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja je 2010. godine dopustila timu američkih naučnika da obiđe jedno takvo postrojenje, u Yongbyonu.

Dokazi o postojanju

Sumnjalo se da takvih postrojenja ima više, ali do sada nijedna zemlja nije objavila javnosti da postoje dokazi o postojanju tih postrojenja.

Južnokorejski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, kazao je da su postojanje sjevernokorejskih postrojenja zajedničkom analizom utvrdili južnokorejski i američki stručnjaci na temelju proučavanja satelitskih snimki.

“Mnoge zemlje već se neko vrijeme ponašaju u skladu s takvim pretpostavkama, koje su vjerovatno bile i više od toga, odnosno bilo je nekih dokaza”, rekla je Balbina Hwang, koja je bila dio američkog tima u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su već godinama u prekidu.

“To ni na koji način neće promijeniti američki stav prema Sjevernoj Koreji, a vjerojatno ni stajalište nove vlade Južne Koreje”, dodala je.

Izvor: Agencije