Nova novčanica od 100 dolara u opticaju

Novčanica od 100 dolara posljednja je u nizu koja je dobila „facelifting“, pokrenut 2003. godine (AP)

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) u utorak pušta u opticaj novu novčanicu od 100 dolara, sa nizom zaštita i novim spektrom boja, nakon što su prevaziđeni problemi zbog kojih emisija novčanice kasni više od dvije i po godine.

Pored tradicionalne zaštite kao što je vrsta papira teška za falsificiranje, redizajnirana novčanica ima dvije nove karakteristike: trodimenzionalnu plavu traku sa detaljima koji se pojavljuju kada se novčanica pomjera i sliku bakarne mastionice sa holografskim zvonom, čije se boje mijenjaju pri savijanju novčanice, piše list New York Times.

Novčanica od 100 dolara posljednja je u nizu koja je dobila „facelifting“, pokrenut 2003. godine kada je redizajnirana novčanica od 20 dolara.

„Potrebno je svega nekoliko sekundi da ljudi, ako znaju šta traže, prepoznaju da li u ruci drže original“, rekao je pomoćni direktor Feda Michael J. Lambert.

‘Vruća tema’

Novčanica od 100 dolara „vruća“ je tema na globalnoj sceni, budući da Fed procjenjuje da se polovina do dvije trećine emitiranih banknota te vrijednosti nalazi u inostranstvu, što ih čini najvećim američkim izvoznim proizvodom, ali i najčešće falsificiranom novčanicom van Sjedinjenih Američkih Država.

Izrada novčanice trajala je duže od decenije, a prvobitno je bilo predviđeno da bude predstavljena u februaru 2011. godine, ali je, nekoliko mjeseci prije tog roka, Fed saopćio kako je došlo do neočekivanog problema u štampanju, zbog čega dio novčanica nije bio spreman za puštanje u opticaj.

Izvor: Agencije