Nova migrantska povorka pošla iz Hondurasa

Migranti su pošli iz San Pedra Sule pješice i minibusevima (EPA)

Nova migrantska povorka sa šestotinjak ljudi pošla je sa sjevera Hondurasa, pišu u utorak mjesna glasila, a američki predsjednik Donald Trump iskoristio je to kako bi još jednom pozvao demokrate da odobre financiranje zida na granici.

Migranti su pošli iz San Pedra Sule pješice i minibusevima u ponedjeljak poslijepodne. Planiraju kroz Gvatemalu doći u Meksiko u nadi da će odatle ući u Sjedinjene Države.

Migranti koji bježe od siromaštva i kriminala objavili su na društvenim mrežama da su se uputili pod motom: “U Hondurasu nas ubijaju”.

Čelnici meksičkog imigracijskog ureda rekli su da se migranti moraju registrirati u Hondurasu prije nego dođu u Meksiko.

‘Samo će zid biti učinkovit’

“Nova velika karavana se iz Hondurasa uputila prema našoj južnoj granici. Recite Nancy i Chucku da ih dron koji leti uokolo neće zaustaviti”, objavio je Trump na Twitteru smjerajući na demokratske čelnike u Kongresu Nancy Pelosi i na Chucka Schumera.

“Samo će zid biti učinkovit, nastavio je predsjednik. Samo će zid ili čelična ograda zajamčiti sigurnost našoj zemlji! Prestanite igrati političke igre i prekinite blokadu rada savezne vlade!”

Djelomični prekid rada američke savezne vlade koji je posljedica spora zbog Trumpova zahtjeva da se izgradnja zida na američko-meksičkoj granici financira milijardama dolara, ušao je u utorak u 25. dan.

Blizu 2.000 migranata trenutačno čeka u meksičkom pograničnom gradu Tijuani na ulazak u SAD.

Izvor: Agencije