Nova karta ograničenja: Više od polovice EU-a u crvenoj zoni

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika (EPA)

Sedamnaest od 27 zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija, u crvenoj su zoni na novoj evropskoj karti ograničenja kretanja, koju je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na toj karti, obećanoj u utorak u Luksemburgu kako bi se bolje uskladile preporuke, samo tri zemlje EU-a ili Evropskog ekonomskog prostora – EEZ (Norveška, Finska i Grčka) su većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija Litva i Latvija) većinom obilježeno narandžastom bojom.

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom, zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga.

ECDC to za sada nije komentirao, prenosi Hina, pozivajući se na izvještaje AFP-a, Reutersa i dpa. 

Karta nije obavezujuća

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narandžaste, crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja. 

Ukupno 16 zemalja EU-a, među kojima su Francuska, Španija, Poljska ili Velika Britanija, obilježene su crvenom bojom.

Svrha te karte je definiranje opasnih područja, ali ona nije obavezujuća.

Kombinira dva kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, odnosno je li veća ili manja od 4,0 posto.

Prema kompromisu postignutom u utorak u Luksemburgu, kartu treba ažurirati svake sedmice.

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednje dvije sedmice i manje od 4,0 posto pozitivnih testiranih.

Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dvije sedmice viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4,0 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150.

U narandžastoj kategoriji su dva slučaja – regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od četiri posto; ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4,0 posto.

Broj novozaraženih raste

Broj novih slučajeva zaraze COVID-19 raste na gotovo cijelom evropskom kontinentu, a u četvrtak je više evropskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih.

Dansko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, ozmeđu ostalih, uvrstilo Bugarsku, Italiju i Poljsku na popis zemalja koje treba izbjegavati.

Popisu je pridodano 11 pokrajina iz susjedne Švedske, zatim Liechtenstein, Litvanija, Poljska, San Marino i Vatikan.

Ranije je danska Vlada savjetovala stanovnicima da izbjegavaju putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Nizozemsku, Španiju i Švicarsku.

Broj zaraženih pacijenata u Finskoj je više nego udvostručen od kraja septembra.

Danska i Finska imaju relativno nisku stopu zaraze, no obje su suočene s porastom.

Danska, država od 5,8 miliona stanovnika, ima 34.000 zaraženih i 677 umrlih, a Finska s oko 5,5 miliona gotovo 13.000 zaraženih i 350 umrlih.

Finska je preporučila zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru da što više rade od kuće.

Veliki skok u Češkoj i Belgiji

Italija je potvrdila 8.804 novozaraženih u zadnja 24 sata, što je najviši dnevni broj od početka epidemije.

U četvrtak su potvrđene 83 umrle osobe od posljedica COVID-19, što je veliki skok u odnosu na 43 od srijede, no još daleko ispod rekorda u martu i aprilu, kada je dnevni rekord dosegnuo više od 900 umrlih.

Belgija je zabilježila rekordan broj novih slučajeva, njih 7.481.

U protekle dvije sedmice Belgija prosječno ima 494 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika.

Broj zaraženih brzo raste, pa je prošlosedmičnih 5.421 dvostruko veći od broja zaraženih sedmicu ranije.

U Nizozemskoj je zabilježen 7.791 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, pokazuju službeni podaci objavljeni u četvrtak.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 745 novih zaraza korona virusom, a još je jedna osoba oboljela od COVID-19 umrla, potvrdila je u četvrtak Vlada.

Broj novih zaraza je drugi dan zaredom veći od 700, nakon što je raniji rekord iznosio 707, a povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata.

U četvrtak je više evropskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih

U Češkoj, državi od 10,7 miliona stanovnika, potvrđeno je novih 9.554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija korona virusa najbrže širi.

I Njemačka bilježi ‘rekorde’

Njemačka je prijavila rekordan dnevni porast od 6.638 novozaraženih.

Slovačka je zabilježila 1.929 novih slučajeva zaraze u četvrtak, što je najveći dnevni porast od početka pandemije.

Slovačka je imala malo zaraženih, u usporedbi s drugim evropskim zemljama, u prvom valu pandemije, ali posljednjih mjeseci brže raste broj zaraženih, kao i u većini drugih evropskih zemalja.

U Poljskoj je broj novozaraženih u četvrtak po prvi put bio veći od 8.000, čime je drugi dan zaredom zabilježen rekordan broj novozaraženih.

Poljska je najavila nova ograničenja rada ugostiteljskih objekata, sportskih događaja i škola.

Velika Britanija je potvrdila 18.980 novozaraženih te 138 umrlih koji su bili pozitivni na korona virus u osam dana, pokazuju vladini podaci.

Četvrtak je donio pad broja novozaraženih u odnosu na srijedu sa 19.724, a broj umrlih je stabilan.

Austrija se otvara za sedam županija

Francuske zdravstvene vlasti su u četvrtak izvijestile da je u posljednja 24 u toj zemlji registrirano 30.621 novih slučajeva, oko 8.000 više nego prethodnog dana, te da je u poratsu i broj smrtnih slučajeva i hospitaliziranih pacijenata.

Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na COVID.

“Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sada dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji”, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Alexander Schallenberg.

Sedam županija koja čine iznimku su Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska.

Izvor: Agencije