Oglasi

Nova italijanska Vlada položila zakletvu

Novu vladu čini Pokret Pet zvijezda i Demokratska partija lijevog centra, premijer ostaje Giusppe Conte.
Giuseppe ConteGiuseppe Conte predstavio je u srijedu svoju novu vladu, sastavljenu iz dvije do sada protivničke političke strankeEPA

Druga vlada novog premijera Italije Giuseppea Contea prisegnula je danas u Rimu, a među najvećim izazovima nove Vlade bit će imigracija i proračun, prenosi Tanjug.

S prosječnom starošću članova od 47 godina, to je najmlađa Vlada u povijesti Italije, a u njoj trećinu ministara čine žene, sedam od njih 21.

Svečanost inauguracije održana je u predsjedničkoj palači.

Novu vladu Italije čini Pokret Pet zvijezda - M5S, članica dosadašnje vladajuće koalicije, i Demokratska stranka.

Premijer Conte predstavio je u srijedu svoju novu vladu, sastavljenu iz dvije do sada protivničke političke stranke.

Od te neuobičajene koalicije očekuje se da poboljša odnose s Europskom unijom i zauzme blaže stajalište prema imigraciji.

Ministri predloženi uglavnom iz protusistemskog Pokreta Pet zvijezda i Demokratske stranke lijevog centra prisegnut će na dužnost pred predsjednikom Talijanske Republike Sergiom Mattarellom.

Salvinijev kockarski potez

Nova vlada dogovorena je nakon mjesec dana političkih previranja, izazvanih neočekivanim raspadom vladajuće koalicije, na inicijativu krajnje desne stranke Lige, točnije njezina čelnika Mattea Salvinija.

On je ocijenio da vlada ne funkcionira i zatražio prijevremene izbore, u nadi da će, na valu svoje velike popularnosti u javnosti, postati premijerom, prenijela je Hina.

Taj kockarski potez Salviniju se obio o glavu i potaknuo do jučer zaklete neprijatelje, populistički M5S i demokrate, da sastave koaliciju, od koje se očekuje da ublaži Salvinijev oštar stav prema europskim proračunskim pravilima, koja on smatra krivima za loše stanje talijanskog gospodarstva, te njegovo odlučno suzbijanje imigracije iz Afrike.

Na ključnu dužnost ministra gospodarstva predložen je Roberto Gualtieri, član Demokratske stranke, koji je sada predsjednik povjerenstva za gospodarska pitanja u Europskom parlamentu i bio je važan za pregovore iz 2018. godine o ublažavanju propisa EU-a o državnoj pomoći posrnulim bankama.

Dužnost šefa diplomacije preuzima predsjednik stranke M5S Luigi di Maio, koji je bio potpredsjednik vlade te ministar za industriju i rad u prethodnoj vladi.

Za ministra vanjskih poslova Di  Maio je predložen unatoč tome što nema iskustva u međunarodnoj diplomaciji.

Program u 26 tačaka

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je vodio Salvini oštrom protumigrantskom politikom, preuzima, prema Conteovu prijedlogu, nestranačka osoba Luciana Lamorgese.

Nastojeći ojačati tanku većinu u Gornjem domu, Senatu, Conte je u kabinet uključio i Roberta Speranzu, povjerivši mu Ministarstvo zdravstva.

Speranza je istaknuti član ljevičarske stranke LEU, što znači da ta stranka postaje dio koalicije.

Nakon prisege novih ministara, Conte će morati dobiti povjerenje oba doma Parlamenta da bi vlada mogla preuzeti dužnost.

Pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su u utorak zajednički program u 26 točaka, na kojem će se temeljiti rad vlade.

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije.

Italija ima drugi po veličini javni dug u EU u odnosu na bruto domaći proizvod i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa, kako bi se prevladala "pretjerana rigidnost" europskih proračunskih pravila.

Naglasak na socijalnoj pravdi

Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su, također, da će uvesti minimalnu plaću, izbjeći povećanje poreza na dodanu vrijednost predviđeno za siječanj i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu skrb.

Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavu javne banke koja bi poticala razvoj na siromašnom jugu zemlje.

Stranke obećavaju da će reformirati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.

U programu se navodi i obećanje da će provesti "reviziju" koncesija za talijanske autoceste.

Koalicija je u utorak navečer dobila potporu članova Pokreta Pet zvijezda, koji su glasali putem interneta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.