Nova industrijska nesreća u Bangladešu

Vlada saopćila da je nakon rušenja Rana Plaze zatvorila 18 fabrika zbog sigurnosnih razloga (Reuters)

Najmanje sedam osoba poginulo je u požaru koji je zahvatio tekstilnu fabriku u Bangladešu, potvrdili su zvaničnici, dok je broj mrtvih u katastrofalnom rušenju druge tvorničke zgrade prije dvije sedmice dosegao 892.

Požar koji je zahvatio zgradu u industrijskoj zoni u glavnom gradu Daki dogodio se u vrijeme kad je pažnja svjetske javnosti usmjerena na pitanje sigurnosti radnika u tekstilnoj industriji u Bangladešu, nakon rušenja Rana Plaze.

Urušavanje te zgrade sa osam spratova u predgrađu Dake, u kojoj se nalazilo pet tvornica koje su proizvodile odjeću za zapadno tržište, jedna je od najtežih industrijskih nesreća u historiji.

Zatvaranje fabrika

“Zasad nije jasno kako je izbio požar, ali pokušavamo otkriti uzrok”, rekao je Mohammad Atiqul Islam, predsjednik Bangladeške udruge proizvođača i izvoznika tekstila (BGMEA).

U srijedu je Vlada saopćila da je nakon rušenja Rana Plaze zatvorila 18 fabrika zbog sigurnosnih razloga.

Bangladeška industrija odjeće, koja čini 80 posto izvoza te siromašne azijske zemlje, doživjela je u posljednje vrijeme niz smrtonosnih nesreća, uključujući požar u novembru 2012. u kojemu je smrtno stradalo 112 ljudi.

Izvor: Agencije