Nova hapšenja u Njemačkoj

Policija i njemački tužitelji izvršili su pretrese u saveznim državama Sjeverna Rajna-Vestafalija i Donja Saksonija (AP)

Njemačka policija uhapsila je muškarca osumnjičenog za učešće u nasilju u Siriji, te izvršila upade u domove i na radna mjesta tri druga osumnjičenika za pokušaje regrutiranja pristalica za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ralf Jaeger, ministar unutrašnjih poslova savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija, kazao je kako je današnje hapšenje u Dinslakenu rezultat istrage nakon privođenja 24-godišnjeg sirijskog izbjeglice u Mutterstadtu prošlog petka.

U drugim akcijama, njemački tužitelji izvršili su pretrese u saveznim državama Sjeverna Rajna-Vestafalija i Donja Saksonija u srijedu u vezi sa tri osumnjičene osobe za veze sa ISIL-om, ali nije bilo hapšenja.

„Vjeruje se kako su tri osumnjičena pokušala regrutirati članove i pristalice za stranu terorističku organizaciju Islamska država Irak i Levant od januara do jula 2015. godine“, navela je glasnogovornica Federalnog tužiteljskog ureda.

Finansijska i logistička pomoć

Vjeruje se kako jedan od njih ima finansijsku i logističku podršku grupe, dodala je i istakla kako nema više detalja o slučaju jer je istraga u toku.

Jaeger ističe kako su istrage izvršene na pet lokacija, uključujući Duisburg, Dortmund i Dizeldorf u njegovoj državi. Dodaje kako su one dio istraga koje traju duže vremena.

U Njemačkoj je veoma napeto stanje otkako je ISIL preuzeo odgovornost za dva napada u ovoj europskoj državi prošlog mjeseca, prilikom kojih je nekoliko osoba ranjeno, a napadači ubijeni.

Izvor: Agencije