Nova faza odnosa Srbije i NATO-a

Srbija neće učestvovati u borbenim akcijama NATO-a, kaže Dačić (Getty Images)

Srbija je stupanjem na snagu Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) ušla u novu fazu odnosa sa NATO-om, rekli su ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić nakon susreta sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

“Srbija nije promenila svoju političku poziciju. Naša neutralnost se ne dovodi u pitanje ovim planom”, rekao je Dačić novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Kazao je da niko ne može promijeniti ono što se desilo pre 16 godina kada je NATO bombardirao Srbiju, ali da to ne bi trebala biti prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti, prenosi Tanjug.

Regionalna stabilnost

“Naš zajednički interes je stabilnost u regionu, da budemo partneri i da obezbedimo mir u regionu”, rekao je Dačić.

Stoltenberg je, kako je naveo Dačić, nedavno razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, tako da treba očekivati dalji razvoj odnosa sa NATO-om.

Dačić je rekao da IPAP otvara mogućnost saradnje Srbije i NATO-a na mnogim poljima, uključujući i oblast nauke, javne diplomatije i učešća u međunarodnim mirovnim akcijama.

“To, naravno, nisu borbene akcije”, naglasio je Dačić i objasnio da je riječ o saradnji u oblasti spašavanja ljudi u slučajevima elementarnih nepogoda.

Kazao je da je NATO važan za Srbiju i zbog KFOR-a i podrške Briselskom sporazumu.

Bitno je, kako je istakao, da je situacija promijenjena – “prije 16 godina smo bili sukobljene strane, a danas se nadam da možemo da budemo partneri, ukoliko imamo zajednički interes, a to je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu”.

Ministar Dačić je rekao da je tokom današnjeg razgovora sa Stoltenbergom bilo riječi o širokoj lepezi pitanja, uključujući odnose sa Rusijom i ulozi Srbije kao predsjedavajuće OSCE-om.

Ministar Gašić je rekao da je IPAP najviši stepen saradnje s NATO-om, koji može ostvariti zemlja koja nije članica Alijanse.

Objasnio je da će IPAP pomoći u reformi oružanih snaga Srbije, ali i otvoriti nove mogućnosti za srbijansku industriju sredstava posebne namjene.

“Učešće u Partnerstvu za mir za Srbiju predstavlja optimalan okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz zadržavanje proklamovane politike vojne neutralnosti”, naglasio je Gašić.

Izvor: Agencije