Nova energetska pravila za Hrvatsku

Ulaskom u Evropsku Uniju Hrvatska će morati poštovati i pravila o energetskoj učinkovitosti.

Sve nove zgrade, koje se grade od 2010, moraju odmah imati certifikat o energetskoj učinkovitosti, a ulaskom u Uniju neće moći da se prodaju ni stanovi u postojećim zgradama koji ga nemaju.

Certifikat se dobija nakon pregleda nekoliko eksperata, i koji govori o tome kolika je trenutna potrošnja energije u zgradama, te predlaže načine uštede.

Projektom je previđen energetski razred B. U njemu su troškovi za energiju oko pet puta manji nego u najlošijem razredu – G.

To je bit energetskog certificiranja.

“Vi imate uvid koliko će vas osim rente koju ćete plaćati ili kredita ili bilo kojeg izdatka za sam prostor, koliko će vas to doći na godišnjoj razini za energent za grijanje” kaže Ilija Drmač iz UNDP-a.

Dobavljanje certifikata

Jedna zgrada još nema energetski certifikat, ali arhitektica Željka Hrs Borković, s obzirom na godinu izgradnje i stanje, procjenjuje da nije iznad E razreda.

“Zgradu bismo mogli sigurno dovesti u energetski razred B, a možda i bolje od toga, to će pokazati analiza. Što bi dobili time? Dobili bi značajno manje račune za energiju, to znači da vaš račun za grijanje može predstavljati jednu desetinu nekadašnjih troškova”, ocijenila je Željka Hrs Borković iz Hrvatske udruge energetskih certifikatora.

Za to su potrebna ulaganja – od izolacije, fasade, prozora, do instalacija i rasvjete. Sve to predložili bi ovlašteni cerfikatori, a dokument za stan u postojećoj zgradi koštao bi između 200 i 360 eura.

Do sada je certifikate nabavilo sedam hiljada javnih i stambenih zgrada. Ulaskom u EU sve zgrade, stanovi i uredi koji se prodaju morat će imati energetski certifikat. A od 01.01.2016. bez certifikata se stanovi neće moći ni iznajmljivati.”

 “Taj energetski certifikat znači da ja kad idem kupiti stan imam dva stana po istoj cijeni, možda ću izabrati onaj u višem energetskom razredu iz razloga što znam da ću za energiju plaćati manje”, ističe Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Mjerenje potrošnje

I javne zgrade moraju imati certifikate. A njih osam hiljada otišlo je i korak dalje. Spojene su u informacijski sistem koji mjeri potrošnju energije.

“Možete vidjeti na našem panelu koliko trošimo po mjesecima energenata, koliko trošimo po danima, koliko trošimo u vrijeme radnog vremena, koliko izvan radnog vremena”, kazala je Ines Androić Brajčić, pomoćnica ministrice graditeljstva.

Na kraju će se vidjeti razbacuje li se država u svojim zgradama energijom i kako se može uštedjeti.

Cilj Evropske unije je do 2020. godine smanjiti godišnju potrošnju energije za 20 posto.

Izvor: Al Jazeera