Nova bh. vlada: Galerija starih likova, bez vizija i planova

Konačnog rješenja nema, a s likovima koji će doći na ministarske funkcije neće ga ni biti, piše autor (EPA)

Nikad se u Bosni i Hercegovini ne zna što će biti s križaljkama. O onima u tiskovinama više se i ne vodi pretjerana briga, pa rješenja nekad nema ni na vidiku, a u onim političkim uvijek se koriste precizne vage. Bitno je, ma koliko netko iz vrhova stranaka tvrdio da nije, sjesti u fotelju i zauzeti resor, a onda kroz rupice u proračunima i rupetine u zakonima dijeliti plijen.

Redovito se, u zemlji u kojoj se vlast redovito formira više od godinu dana bez razumljivih razloga, ne govori o resorima kao o mjestima s kojih se stvari mogu mijenjati na bolje. Nismo još vidjeli da je netko ozbiljno pristupio nekom resoru. Nije niti jedna stranka nije prije imenovanja svojeg čovjeka iznijela plan za rješavanje problema koji divljaju u pojedinom području, niti je jedan ministar zauzeo poziciju zato što je imao znanje i dobar plan za rješavanje svih problema.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sjedilo se, a i sjedit će se, samo zato što su (ne)pisana pravila naložila da neka stranačka zvijer ima pravo skočiti na plijen. Rezultati, kao i oni prije tako ni oni poslije, očito nikome nisu važni. Niti jedan ministar ne mora se pravdati za ono što radi ili ne uradi ni stranci, ni javnosti, koja još nije na toj razini (a ne zna se kad će biti) da shvaća ulogu ministarstva i da osuđuje pogrešne poteze ministra koji je samo šminka resora i sitni simbol stranačke pobjede i dogovorene podjele.

Opasnost od lavine promjena

Dočekali smo tako da, nakon više od godinu dana, sramno zasvijetli zeleno svijetlo za formiranje Vijeća ministara. Nakon priča da nekima nije stalo da se ono formira, govora da se neće formirati vlast dok se ne riješi Izborni zakon i galame, s figom u džepovima, da se neće sa svakim u vlast, zazelenilo se nešto u daljini i preko noći pao je dogovor da se krene s onim što se dogovorilo već prije izbora.

Predsjedatelja Vijeća ministara imamo. Ostaje samo još da formalno zasvijetli zeleno svjetlo do njegove fotelje, a onda će krenuti nadmudrivanja, bez puno mudrosti, o imenima onih koji će zasjesti u ministarske fotelje i glumiti da snažno žele povući ovu zemlju naprijed, iako je još jednom izgubila godinu dana u ispraznim tlapnjama lidera sa sve manjim stadima.

I dok se o prekonoćnoj odluci da se zažmiri na Izborni zakon, Godišnji nacionalni plan za NATO i preglumljena rivalstva, u nekim krugovima govori kao o najvećem zaokretu u Bosni i Hercegovini nakon Daytona, stvarnog zaokreta u vrtećim foteljama neće biti. Gledat ćemo opet, jer drugih nema, stara imena i isti će nam se likovi smješkati s pozicija, skrivajući počesto da nemaju baš prevelikog pojma o onome što im opis posla govori. Neće se mijenjati puno toga u Vijeću ministara. Potvrdio je to i budući prvi čovjek, rekavši kako bi jedna promjena pokrenula lavinu drugih.

“Mislim da neće biti bilo kakvih promjena oko te raspodjele, niti je bilo ko u ovom trenutku pokazao zanimanje za preraspodjelu. To je dosta komplikovano i teško. Ako pomjerite samo jednu poziciju, onda se mora dogoditi cijeli niz promjena”, rekao je Zoran Tegeltija tijekom prvog obraćanja javnosti nakon imenovanja, za kojeg je, gle čuda, saznao s internetskih portala.

Čelno mjesto, mjesta na čelu devet ministarstava i deset fotelja zamjenika unaprijed su raspoređene, pa neće biti prevelike svađe oko resora. Glavne su fotelje podijeljene još na proljeće i oko toga u godinu dugom razvlačenju formiranja vlasti nije bilo prevelikih problema.

Ispit za ljubav Radončića

Pisalo se ranije kako će Savezu nezavisnih socijaldemokrata i koalicijskim partnerima pripasti, uz predsjedatelja Vijeća ministara, čelne pozicije u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i veza te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Dio državne vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska neće imati previše zatezanja i natezanja. Tamo se zna tko odlučuje i kako će biti.

Stranka demokratske akcije, sa svojim partnerima istog predznaka, vodit će vanjske poslove, obranu i sigurnost. U sigurnosti će, budući da uvijek puca ljubav, pa se diže u nebesa sa Savezom za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, biti veselo. Bit će to resor na kojem će se kušati ljubav, jer Fahrudin Radončić opet tvrdi da SDA ne voli partnere onako kako govori.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine će, kojojoj ne trebaju partneri, imati manje problema, pa će zadržati ministarstva financija i pravde, a okušat će se u civilnim poslovima. Hrvatima bi tako na državnoj razini moglo biti najlakše. Financije će, prema najavama, zadržati Vjekoslav Bevanda, iako je novinarima rekao da je potpuno iskren kada kaže da nije o tome još razgovarao ni s kim. Javnost bi, potpuno iskreno, trebala posumnjati u to, jer HDZ BiH trenutno nema boljeg čovjeka za potpisivanja raznih kredita koje će vraćati pokoljenja, a čija trošenja neće ispitati nitko.

Bevanda u proteklom mandatu nije puno galamio, niti je preglasno stajao na branike stranke, naroda i nije bio korišten kao pijun za galamu. Tih, nezainteresiranog izgleda, potpisivao je odluke o zajmovima i smireno baratao brojkama koje se u državi ne miču s točke. Blagajna je zakucana i vještina je Bevandina zadovoljiti sva gladna usta, a ekonomska politika svela se na dizanje kredita. Nažalost, u silnom zadovoljavanju potpisi za kredite jamstvo su da će gladnih usta biti i u budućnosti. No, ministri tu nisu, barem ne u Bosni i Hercegovini, da misle o dalekoj budućnosti.

Pravda u rukama Grubeše – Čolaka

Ministarstvo pravde trebalo bi ostati u rukama Josipa Grubeše, čija je jedina briga u proteklom mandatu bila izgradnja državnog zatvora, kojeg nismo dočekali. Tako bi mu se posao, ako ga ne preuzme Bariša Čolak, koji ima iskustva u vođenju tog ministarstva, mogao svesti na isto. I novi bi mu mandat mogao biti obilježen otvaranjem državnog zatvora, čija je gradnja izgledala kao sve što se gradi na državnoj razinu – duga, mučna i mutna. Škakljivo bi za Grubešu ili Čolaka moglo biti pitanje povratka ratnika sa sirijskog bojišta. Grubeša je odavao dojam da se i ne bavi svojim poslom, tako da će mu olakšati činjenica da će i to pitanje preuzeti glavna imena, pa će se i ono, umjesto praktičnih i najboljih rješenja, svoditi na politizaciju.

Civilne poslove, u čiju nadležnost spada samo razmišljanje o onome što drugi resori rade, prema nagađanjima u javnosti, trebao bi preuzeti trenutni predsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji se na toj potpuno nevažnoj poziciji nije isticao previše. Mogao bi se istaknuti pomilovanjem drvosječe, ali i za to je kasno. Najglasnije što je u proteklom mandatu uradio bila je galama da ga netko proganja po autocesti.

Neće se ni ostale stranke moći pohvaliti nekim “specijalcima” za ministarske pozicije. Bosna i Hercregovina je ukopana u galeriju starih likova, bez vizija i novih planova, a križaljka se svela samo na kockice u koje treba upisati inicijale. Konačnog rješenja nema. Sa starim likovima, neće ga ni biti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera