Notre-Dame, simbol Pariza i remek djelo svjetske arhitekture

Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i Notre-Dame je prošla kroz niz promjena tokom svoje historije (EPA)

Pariška katedrala Notre-Dame, koju je u ponedjeljak zahvatio veliki požar, uslijed čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primjera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja počela je 1160. godine, a velikim je dijelom završena tačno 100 godina kasnije.

Sama crkva je impozantnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena – duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara.

Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i Notre-Dame je prošla kroz niz promjena tokom svoje historije, a veliku je štetu pretrpjela tokom Francuske revolucije, kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen. 

Dramatično oštećenje

Tokom oslobađanja Pariza od nacista 1945. godine katedrala je pretrpjela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Međutim, nikada u historiji Notre-Dame nije pretrpjela dramatično oštećenje poput ovog požara, koji još traje.

Sredinom 19. vijeka provedena je prva velika restauracija katedrale, koja je trajala punih 25 godina, a u 20. vijeku uslijedile su još dvije velike obnove.

Međutim, crkveni službenici upozoravali su da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi (više nego Eiffelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Izvor: Agencije