Notre-Dame će biti obnovljen, zlo i pakost su nepopravljivi

Kako objasniti ovakvo pisanje 'Informera', koji, zbog pretjerane bliskosti s Aleksandrom Vučićem, mnogi posprdno nazivaju 'službeni glasnik'? (Twitter)

Nakon pada najvećeg tornja jednog od simbola grada svjetlosti, gotičke katedrale Notr Dam u Parizu, u strašnom požaru koji ju je zahvatio, sa društvenih mreža u Srbiji je pokuljao sav onaj godinama taloženi amok ljudske pakosti i zlobe nepojmljiv normalnom ljudskom mozgu.

Seirenje nad velikom tragedijom, koju je u direktnom prenosu pratilo cijelo čovječanstvo, preciznije, onaj njegov veći dio koji nije zaboravio sentencu Gens una sumus, doseglo je najgrozomornije oblike, čiji bi sažetak, možda, najbolje stao u parafrazu narodne izreke: “Pariz gori, a selo se češlja.” A onda sam na jednom prijateljskom Facebook nalogu pročitao komentar koji najtačnije opisuje sam događaj i “stanje duha” dijela srpske nacije: “Notre Dame će se obnoviti, zlo i pakost ostaju nepopravljivi.”

Jer, kako objasniti ovakvo pisanje tabloida Informer, koji, zbog pretjerane bliskosti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, mnogi u Beogradu posprdno nazivaju službeni glasnik: “Stigla ih božija kazna! Francuzi pre šest meseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notr Dam, sada je uništava vatrena stihija!” Srećom, nisu imali vremena da dalje “razrađuju” temu jer je uslijedilo iznenađujuće odmjereno saopštenje iz kabineta Republike.

Koga je stigla Božija kazna?

“Svi građani Srbije su tužni zbog Notr Dama. Mi smo uz naše francuske prijatelje i spremni smo da pomognemo obnovu tog simbola francuske i svetske civilizacije”, napisao je Vučić na Tviteru na srpskom i engleskom jeziku.

Ubrzo je monstruozni tekst obrisan, a sa iste adrese uslijedio je novi: “Notr Dam je zvonio u čast pobede Srba nad Turcima! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobedu srpske vojske!” Tako je Vučić ušutkao Informer, što nikako nije značilo da su “svi Srbi tužni zbog Notr Dama”.

Požaru u Parizu radovao se i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić. “Gori Notr Dam u Parizu. Francuzi, da li se sećate da ste 11. novembra 2018, na 100. godišnjicu pobede u Velikom ratu, u toj katedrali okačili zastavu narko-terorističke tvorevine zvane ‘država Kosovo’? A ko beše pored vašeg predsednika? Ja videh šiptarskog teroristu. A vi? Pamet u glavu, Bog je veliki, sve vidi”, napisao je Savić pored slike Notr Dama u plamenu.

Utisak je da je da je ipak najdalje otišao istaknuti član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koja je na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska i čiji je čelnik ujedno i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Riječ je o članu Glavnog odbora Dodikove stranke i njegovom nekadašnjem savjetniku za medije Rajku Vasiću, koji je izazvao skandal na društvenoj mreži objavivši da je “radostan zbog razornog požara u pariskoj katedrali Notr Dam i tu tragediju vidi kao neku vrstu pravedne odmazde zbog sudjelovanja Francuske u zračnim udarima NATO-a na položaje bosanskih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini te kasnije na Saveznu Republiku Jugoslaviju”.

Vasiću malo vatre u Parizu

“Neka izgori, ko god je bombardovao Srbe, nevine i bespomoćne, Srpsku i Srbiju”, napisao je Vasić na svom Tviter profilu, uz fotografiju katedrale u plamenu. Potom je napisao novi post: “Malo je to vatre u Parizu. Spram zasluga.”

Ovaj bivši portparol SNSD-a smijenjen je sa te funkcije zbog brojnih komentara kojima je podsticao međunacionalnu mržnju, a veliki skandal izazvao je 2018, uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, poručivši Bošnjacima da bi ih nešto slično moglo ponovo da zadesi. Međutim, ruganje i likovanje zbog toga što je izgorjela katedrala Notr Dam nije ostalo ni neprimijećeno, a ni neosuđeno.

Za ovu priliku izdvojićemo nekoliko najupečatljivijih reakcija. Bivši predsjednik Demokratske stranke i premijer pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić napisao je: “Da vam kažem nešto, kao sin pravoslavnog prote: oni koji se raduju požaru u Notr Damu nisu hrišćani, pa samim tim ni pravoslavci. A ni ljudi.”

Zanimljiva je i reakcija Elvira Eminbegovića iz Novog Pazara: “Kao musliman iz begovske porodice, slažem se sa sinom pravoslavnog popa.”

Reditelj Srđan Dragojević, kao i obično, bio je nemilosrdan: “Nova bljuvotina Svinjformera pokazuje koliko je politička korektnost i tobožnje ‘pravo na mišljenje’ ovde – pogubno. Jer to nije mišljenje već – sr…! Svinjformer nije novina, već pravi pravcati – svinjfarmer! Farma za odgajanje – stoke. Svako ko to kupuje nije ništa drugo do – stoka.”

‘Naša dama’ ni kriva ni dužna

Emocijama i njihovim zloupotrebama te niskim strastima i zamjenama teza ni ovog puta kao da kraja nema. Izvrtanje činjenica pršti na sve strane, a “Naša Dama” (Notr Dam) posvećena djevici Mariji, iako već osam i po vjekova svjedoči malim i velikim ljudskim glupostima, ponajmanje ima veze sa odnosom Srba i Francuza, nekadašnjim saveznicima u dva svjetska rata. Treba podsjetiti i da je u bombardovanju Beograda 1999. beogradske mostove spasio niko drugi do tadašnji francuski predsjednik Žak Širak.

Znamenita katedrala, naravno, biće obnovljena i turisti iz cijelog svijeta ponovo će se fotkati pored nje. Već su to najavili i predsjednik Emanuel Makron i neki od najbogatijih ljudi svijeta. Neće to biti ni brzo ni lako – sama gradnja trajala je 200 godina – ali će se to sigurno prije ili kasnije desiti. Kao što je gorio i Hilandar na Svetoj gori atoskoj (i još nije sasvim obnovljen), kao što je gorjela milanska Skala i mnogi drugi prekrasni biseri ljudske civilizacije. Gorjeli su i cijeli gradovi kao posljedica ljudske gluposti i pokvarenjaštva raznih vrsta, pa su obnavljani novim ljudskim htijenjima za čuvanjem i obnovom te ljepote toliko uzvišene da spaja i ljudsko i božansko.

Nažalost, kao što kaže onaj naš prijatelj sa početka teksta, samo su zlo i pakost zauvijek nepopravljivi. Ili, kao što to zaključuju mnogi tviteraši i fejsbukovci, čini se da su u vatri Notr Dama ponajviše uživali oni isti koji su uživali u bliskoj prošlosti kada su gorjeli Vukovar, Dubrovnik ili Sarajevo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera