Nositelji na SP 2014. (ne)će izbjeći najjače

Preostala osma ekipa bi trebala biti Švicarska, a sve ovo će izazvati salve upita oko FIFA-inog ocjenjivanja reprezentacija u četverogodišnjem ciklusu (Reuters)

Brazil protiv Italije, finalni duel dva svjetska prvenstva, mogao bi biti prvi meč na otvaranju predstojećeg Mundijala 12. juna u Sao Paulu.

Narednog dana mogla bi se gledati repriza finala SP-a 2010 – Španija protiv Holandije.

Zahvaljujući rang-listi koju svakog mjeseca objavljuje Svjetska nogometna asocijacija (FIFA), a koja odlučuje o osam nositelja grupa, navijači bi na samom početku turnira mogli biti počašćeni ranije navedenim duelima.

Lista, koja je često na udaru kritika, ni u četvrtak neće biti pošteđena, jer će se tada znati osam nositelja grupa uoči žrijeba 6. decembra.

Ako je suditi po nezvaničnim kalkulacijama sa FIFA-ine internetske stranice, moćni Holanđani, viceprvaci svijeta iz 2010. godine, te prvaci iz 2006. Italijani mogli bi biti u „drugom šeširu“, iako su kroz kvalifikacije prošli bez poraza.

Među elitom će, po svemu sudeći, biti Belgija i Kolumbija, iako nisu igrali u Južnoj Africi prije tri godine. U prvom šeširu će biti i Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, te Urugvaj, ukoliko savlada Jordan u doigravanju.

Skok Švicaraca

Preostala osma ekipa bi trebala biti Švicarska, a sve ovo će izazvati salve upita u vezi sa FIFA-inim ocjenjivanjem reprezentacija u četverogodišnjem ciklusu.

Skok Švicaraca na rang-listi, nošen serijom od 14 utakmica bez poraza u kvalifikacijama ili prijateljskim duelima, mogao bi izazvati sumnje o vrijednostima ranga nositelja, jer je njegova osnovna namjera nagrađivanje najboljih, tako što će izbjeći druge jake timove u grupnoj fazi.

Domaći Brazil je automatski prvorangirani u grupi A. Odluka o preostalih sedam timova na osnovu oktobarskog plasmana ovog mjeseca je donesena na sjednici Izvršnog komiteta FIFA-e.

Njome Holandiji, Italiji i Engleskoj – sve nositelji sa SP 2010, kada je rang-lista, također, odlučivala – ništa drugo ne preostaje nego da očekuju Argentinu kao potencijalnog rivala u grupi.

Ipak, Lionel Messi i kolege Argentinci bi sigurno, ipak, više voljeli igrati protiv Švicarske, naročito nakon pobjede u prijateljskom meču od 3:1 u Bernu početkom prošle godine, kada je najbolji nogometaš svijeta bio trostruki strijelac.

Pomlađena reprezentacija Švicarske je sigurno bolja od one koja se nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo prošle godine, koje je bilo odlična prilika za osvajanje više bodova po FIFA-inom sistemu.

Velikani u baražu

Ipak, pad Italije ispod Švicarske na rang-listi malo je nejasan kada se ima u vidu da su „Azzurri“ igrali finale EURO-a 2012. godine.

Dio objašnjenja je da su Italijani „kažnjeni“ zbog remiziranja u posljednja dva meča kvalifikacija protiv Danske i Armenije, oba puta po 2:2. Pobjeda u bilo kojem meču bi im donijela mjesto među nositeljima.

Ipak, Italija ima nešto što Švicarskoj nedostaje, a to je renome koji prepada protivnike, a koji krasi i Portugal i Francusku.

Oba ova tima bi se mogla naći u zdjeli loptica gdje će biti i ostali „ne-nositeljski“ evropski timovi na žrijebu u Salvadoru de Bahiji, ukoliko izbore plasman na Mundijal kroz doigravanja evropske zone narednog mjeseca.

Portugal i Francuska bi daleko bolje profitirali po starom FIFA-inom sistemu rangiranja nositelja, koji je bio zasnovan na nastupima na proteklim svjetskim prvenstvima. Francuzi su 2006. bili viceprvaci, a Portugalci polufinalisti – no, to se sada ne broji.

Sudbina bi ova dva tima mogla spojiti već u baražu narednog mjeseca.

Izvor: Agencije