Nosite masku, poručuju i republikanci

Ako ne možete imati fizičku distancu, tada morate nositi masku, poručuju republikanci (EPA)

Republikanski zastupnici u američkom Kongresu javno su pozvali na nošenje maski zbog zaštite od širenja korona virusa, nakon jačanja pandemije u nekim pretežno republikanskim državama, suprotstavivši se tako američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji se svo vrijeme tome protivi.

Vodeći republikanac u Zastupničkom domu Kevin McCarthy kazao je kako svaki Amerikanac ima odgovornost slijediti preporuke kako bi pomogao usporavanju širenja pandemije korona virusa, prenosi Hina.

“Trebali biste nositi maske”, rekao je on za CNBC nakon što je njegova savezna država Kalifornija počela usporavati nastojanja da ponovno otvori ekonomiju.

“Ako ne možete imati fizičku distancu, tada morate nositi masku i trebate poštivati jedni druge”, kazao je.  

Trump protiv nošenja maske

Istu poruku poslao je putem Twittera i republikanski senator Tim Scott iz Južne Karoline, gdje su slučajevi zaraze u porastu.

“Ohrabrujem sve da nose maske”, poručio je.

Diljem SAD-a otpor javnozdravstvenim mjerama bio je stalno prisutan, pa je tako u maju istraživanje koje je izveo Reuters/Ipsos pokazalo kako je samo jedna trećina republikanaca “vrlo zabrinuta” širenjem virusa, za razliku od skoro polovice demokrata.

Predsjednik Trump se protivi nošenju maske u javnosti, dok njegov glavni demokratski suparnik na izborima u novembru Joe Biden nosi masku.

Sve više zaraženih osoba

Dok određeni broj republikanaca nosi masku, neki od njih izbjegavaju inzistirati na tome da Amerikanci trebaju u javnosti pokriti lice maskom, ističući da je to stvar osobnog izbora.

To se počelo mijenjati kako se dan za danom počela sve više širiti zaraza, što je navelo neke države poput Teksasa i Floride da opet uvedu restrikcije, poput ponovnog zatvaranja barova koji su tek nedavno bili otvoreni.

Potpredsjednik Mike Pence u nedjelju je tokom posjete Teksasu pozvao Amerikance na nošenje maski.

Izvor: Agencije