Oglasi

Norveški ministri podnijeli ostavke jer žele više vremena za porodicu

Premijerka je smijenila ministre za naftu i saobraćaj nakon što su zatražili da provode više vremena s porodicama.
Ministar saobraćaja i komunikacija će staviti političku karijeru 'na čekanje' i preseliti se u SAD, gdje je njegova supruga dobila posaoEPA

Norveška konzervativna premijerka Erna Solberg smijenila je svoje ministre za naftu i saobraćaj u okviru restruktiranja Vlade, nakon što su njih dvojica zatražili da provode više vremena s porodicama.

Spolna ravnopravnost igra značajnu logu u norveškoj politici, a iako Vlada desnog centra premijerke Solberg ima neznatnu mušku većinu, ključne položaje kao su premijerski, ministra finansija i vanjskih poslova drže žene.

"Mislim da ljudi potcjenjuju kako je teško biti ministar kada vam djeca ne žive u Oslu", izjavila je Solberg na konferenciji za novinare.

Politička karijera na čekanju

"To je glavni razlog zašto je nekoliko ministara podnijelo ostavke, posebno muškarci", kazala je.

Terje Soeviknes, koji je bio ministar za naftu samo 20 mjeseci, preselit će se u svoj rodni grad na norveškoj zapadnoj obali, u kojem još živi njegovo dvoje djece iz prethodnog braka.

"Neke su stvari bitnije od ostalih", izjavio je Soeviknes, dodajući da je to prava odluka, jer mu treba "više vremena s porodicom".

Slično njemu, ministar saobraćaja i komunikacija Ketil Solvik-Olsen objavio je da će staviti političku karijeru "na čekanje" i preseliti se u Sjedinjene Američke Države na godinu dana, dok njegova supruga ne preuzme položaj liječnice u bolnici u američkoj saveznoj državi Alabama.

Soeviknesa je naslijedio kolega iz Napredne stranke Kjell-Boerge Freiberg, bivši gradonačlnik mjesta u arktičkom arhipelagu Lofoten-Vesteraalen-Senja, u kojem naftna industrija već dugo čeka na dozvolu za istraživanjima nalazišta.

Moratorij ne istraživanja nafte

On je u petak izjavio da će norveški moratorij ne istraživanja nafte u regiji još ostati na snazi.

Ministar poljoprivrde Jon Georg Dale naslijedit će Solvik-Olsena u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija, dok će parlamentarac Baard Hoksrud preuzeti Daleov stari portfelj.

Augustovske ankete javnog mnijenja pokazuju da opozicija lijevog centra preuzima tijesno vodstvo nad Vladom po prvi put u više od godinu dana, sudeći po kompilaciji anketarskih websiteova, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.