Norveški državni fond premašio vrijednost od 1.000 milijardi dolara

Na svakog muškarca, ženu i dijete u Norveškoj otpada više od 200.000 dolara (EPA)

Norveški državni investicioni fond, koji slovi kao najveći na svijetu, uvećao je svoju vrijednost na rekordnih 10.000 milijardi norveških kruna (1.090 milijardi dolara), podstaknut rastom globalnih akcija i snagom eura i dolara.

“Kada je fond osnovan, niko nije ni pomišljao da će premašiti 10.000 milijardi kruna. Imali smo sreću da smo otkrili naftu”, navodi se u saopćenju izvršnog direktora fonda Yngvea Slyngstada kojim potvrđuje rekord.

Ponovno otkrivanje nafte

“Povraćaj na investicije na globalnim finansijskim tržištima je bio toliko veliki da se može uporediti sa ponovnim otkrivanjem nafte”, rekao je on, a prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Norveški “Globalni penzioni fond” je u petak ujutro prvi put dostigao vrijednost od 10.000 milijardi norveških kruna, što znači da na svakog muškarca, ženu i dijete u Norveškoj otpada više od 200.000 dolara.

Fond je ustanovljen 1996. godine kako bi za buduće generacije sačuvao prihode od nafte. Njegova vrijednost je trenutno skoro tri puta veća od vrijednosti godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške, čime je znatno nadmašio prvobitne projekcije.

Izvor: Agencije