Norveški ambasador: Teško mi je da razumijem šta opozicija u Srbiji nudi drugačije od vlasti

Mnogo toga zavisi od reakcije vlasti i njenih pristalica. Svako nasilje će naneti štetu i imati negativan uticaj na ekonomiju, rekao je norveški ambasador (Tanjug)

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sannes Bjornstad izjavio da mu je veoma teško da razume, a još teže da objasni nekome u Norveškoj šta je to što srpska opozicija nudi drugačije od vlasti u pogledu ekonomskih, socijalnih i spoljnopolitičkih pitanja, s obzirom da nema zajednički program i dogovor.

“Pokušavam da shvatim šta tačno ujedinjuje opoziciju, i kakvu alternativu ili alternative ona nudi. Liberalne ili konzervativne? Proevropske ili antievropske? Desni ili levi populizam?”, rekao je Bjornstad u intervjuu za Kurir, odgovarajući na pitanje kako on kao neko sa strane vidi proteste opozicije.

Ambasador je naveo da su sve te alternative prisutne u opoziciji i da, iako su politički veoma različiti i verovatno se ne slažu u mnogim stvarima, osim u protivljenju vlasti, Dveri i neke liberalno orijentisane partije, poput Demokratske stranke, nastupaju zajedno.

“Vlada, takođe predstavlja široku koaliciju koja ponekad može da bude teška za razumevanje zbog različitih izjava nekih ministara, ali oni bar imaju program zasnovan na vojnoj neutralnosti, članstvu u EU i ekonomskim reformama”, kaže norveški ambasador.

‘Priština treba ukinuti takse’

Prema njegovim rečima, opozicija, u suštini, nema program ni viziju šta želi da uradi, osim promene sadašnje vlasti.

Bjornstad je ocenio i da demonstracije ne mogu mnogo da utiču na investitore, ali da doprinose utisku da je Srbija zemlja sa određenim političkim rizikom.

“Mnogo toga zavisi od reakcije vlasti i njenih pristalica. Svako nasilje će naneti štetu i imati negativan uticaj na ekonomiju”, rekao je norveški ambasador.

On je ponovio mišljenje da Priština treba da ukine takse, jer ugrožavaju dijalog, napominjući da bi i ljudi u Srbiji i na Kosovu imali koristi od rešenja, jer bi ono smanjilo rizik investiranja u region.

“Kaznene takse od 100 odsto sprečavaju napredak, čiji nedostatak nas vraća unazad. Iz Prištine dolaze različiti tonovi. Čujemo jednu izjavu, a onda drugu koja je u suprotnosti sa prvom. Priština vidi da je napravila grešku i teško joj je da izađe iz ovoga, a da ne prizna da je pogrešila”, rekao je Bjornstad.

Izvor: Agencije