Oglasi

Norveška želi još američkih vojnika na svome tlu

Oslo će zatražiti od Washingtona da pošalje 700 marinaca od 2019., a oni će biti smješteni bliže ruskoj granici.
Odluka o prijemu američkih vojnika nije usmjerena protiv Rusije, kaže norveška ministricaEPA

Norveška će zatražiti od Sjedinjenih Država da više nego udvostruče broj američkih marinaca stacioniranih u toj zemlji, što je potez koji bi mogao pojačati napetosti s njenim istočnim susjedom, Rusijom.

Vlada u Oslu postaje sve više zabrinuta zbog Rusije, nakon njene aneksije Krima 2014.

Oko 330 američkih marinaca trebalo bi otići iz Norveške krajem ove godine, nakon što su stigli u januaru 2017. kako bi se obučavali za borbu u zimskim uslovima.

To su bile prve strane trupe stacionirane u Norveškoj, članici NATO-a, od Drugog svjetskog rata.

Odluka nije protiv Rusije

Inicijalna odluka da se prime marinci naljutila je Rusiju i Moskva je kazala da će ona pogoršati bilateralne odnose i ojačati napetost na NATO-ovom sjevernom krilu.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide rekla je novinarima da odluka ne znači da je u Norveškoj uspostavljena stalna američka baza te da nije usmjerena protiv Rusije.

"Nema američkih baza na norveškom tlu", rekla je, dodajući da odluka ima široku parlamentarnu potporu.

Oslo će zatražiti od Washingtona da pošalje 700 marinaca od 2019., a oni će biti smješteni bliže ruskoj granici. Do rotacije bi trebalo dolaziti svakih pet godina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.