Norveška se kaje zbog prodaje baze Rusiji

Nedavno u Olavsvern pristala podmornica 'Akademik Nemchinov' koja se bavi seizmološkim istraživanjima (Reuters)

Vlasti Norveške prodale su tajnu bazu za podmornice Olavsvern, u blizini ruske granice, i sada se kaju, strahujući da će Rusi kontrolirati kretanja nuklearnih podmornica.

Magazin Newsweek navodi kako su prije šest godina norveški političari procijenili da Rusija više ne predstavlja značajnu prijetnju i da je vrijeme za prodaju tajne baze koja se nalazi u stijeni i opremljena je najsloženijom elektronikom.

Tadašnja norveška vlada, na čijem je čelu bio Jens Stoltenberg, aktuelni generalni sekretar NATO-a, prodala je bazu biznismenu Gunaru Vilhelmsenu za 4,4 miliona eura, a on je ovu nekretninu površine 950 miliona kvadratnih metara iznajmio floti ruskih naučno-istraživačkih podmornica.

“Naša vojna i civilna pripravnost je oslabljena”, kazala je predsjednica Norveške odbrambene asocijacije Anne-Margrete Bollmann.

Dodala je da su ovim potezom rezervni kapaciteti smanjeni i da je Olavsvern primjer kako izgubiti vojna postrojenja.

Podmirnice ‘nisu šala’

Bollman je zaključila da Norveška mora pojačati vojno prisustvo u regiji kako bi postala strateški važan faktor NATO-a.

Nedavno je u Olavsvern pristala podmornica “Akademik Nemchinov”, koja se bavi seizmološkim istraživanjima.

Bivši komandant Ratne mornarice Norveške Goran Frisk upozorava da ruske naučno-istraživačke podmornice “nisu šala”, jer proučavaju mogućnosti kretanja nuklearnih podmornica i mogu u vodu porinuti manje podmornice.

Ova podmornica je vlasništvo firme Sevmorneftegeofizika, koja je poznata po tome da usko sarađuje s ruskim Gazpromom i da je domaćin firmama čiji je djelomični vlasnik Rusija.

“Ova ruska istraživanja su dio moći Ruske vlade”, zaključio je Frisk i dodao da je neshvatljivo kako je Norveška vlada mogla napraviti takav propust.

Ljudi koji žive na području gdje se nalazi baza, ipak, nisu zabrinuti, a gradonačelnik Grada Tromsa je istakao da se nada da će novi vlasnik dovesti što više podmornica u taj grad, od čega će, smatra on, ekonomija profitirati.

Izvor: Agencije