Norveška kompanija šalje račun Boeingu zbog prizemljenja aviona

Brojne države prizemljile su avione Boeing 737 MAX 8, ali ne i SAD (EPA)

Niskobudžetna norveška aviokompanija Norwegian Air Shuttle, koja je prizemljila svojih 18 aviona Boeing 737 MAX 8, tražit će finansijsku odštetu od američkog proizvođača letjelice, izjavio je u srijedu glasnogovornik kompanije. 

Kompanija, koja je već u teškoj finansijskoj situaciji, otkazala je u srijedu 19 letova, dan nakon odluke da prizemlji svoje avione tipa Boeing 737 Max 8, isti tip aviona kao onaj koji se srušio u nedjelju u Etiopiji, kada je poginulo 157 ljudi.

“Poslat ćemo kompletan račun Boeingu. Norwegian ne treba biti ekonomski kažnjen zato što potpuno nov avion ne može letjeti”, rekao je Lasse Sandaker-Nielsen, glasnogovornik treće po veličini niskobudžetne evropske aviokompanije za ekonomski sajt www.e24.no.

Reorganizacija letova

Kompanija je navela da je reorganizirala svoje operacije i prebacila putnike na druge letove nakon odluke o isključenju ovog tipa aviona.

Glasnogovornik je kazao da su pronađena rješenja za većinu putnika i da ostaje samo nekoliko stotina putnika koje još “treba riješiti”.

Brojne zemlje i aviokompanije širom svijeta zabranile su letove Boeinga 737 MAX 8 nakon tragedije etiopskog aviona, druge nesreće istog tipa letjelice u pet mjeseci.

SAD za sada to nije uradio, smatrajući da nema razloga za to.

Izvor: Agencije