Norveška imenovala 15-godišnjakinju ambasadoricom u UNICEF-u

Penelope Lea posebno se istakla u klimatskim protestima u Norveškoj u posljednjih šest mjeseci (Screenshot)

Norveška je ambasadoricom u Međunarodnom fondu za djecu pri Ujedinjenim narodima (UNICEF) imenovala 15-godišnju Penelope Leu.

Tinejdžerica, istaknuta aktivistica koja se bori protiv klimatskih promjena, najmlađi je ambasador u UNICEF-u, odnosno drugi najmlađi ambasador u toj svjetskoj organizaciji u historiji, prenosi Anadolija.

Bavi se klimatskim pitanjima i zaštitom životne sredine od osme godine, a s 11 je izabrana u Upravni odbor organizacije Eco-Agents.

Posebno se istakla u klimatskim protestima u Norveškoj u posljednjih šest mjeseci, tokom kojih se često pojavljivala u televizijskim emisijama.

‘Borba za šansu za život’

Lea je novinarima kratko rekla da je vrlo sretna što je imenovana na ovu, kako je rekla, vrlo odgovornu poziciju u UNICEF-u:

“Bit će sigurno vrlo zanimljivo raditi s UNICEF-om, koji se bori za prava djece. Klimatske promjene utječu na sve nas, posebno na djecu. Zato nam je važno da se držimo zajedno. Borit ću se da pružim sebi, svojim prijateljima, ljudima i sljedećoj generaciji šansu za život.”

UNICEF je međunarodni fond za djecu, osnovan 11. decembra 1946, a brine se o kvalitetu životnog standarda djece i omladine.

Izvor: Agencije