Oglasi

Norveška i Irska postale nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

U utrci su bile tri države: Norveška je dobila 130 glasova, Irska 128 glasova, a Kanada 108 glasova.
Osvajanje mjesta u 15-članom Vijeću sigurnosti smatra se velikim uspjehom za mnoge zemlje jer im daje mogućnost da glasaju o pitanjima međunarodnog mira i sigurnostiReuters

Norveška i Irska postale su dvije nestalne članice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda poslije dugih kampanja i glasanja koji su održani u dramatično različitim procedurama zbog pandemije COVD-a 19, javlja Tanjug.

U trci koja se najviše vodila između Kanade, Irske i Norveške za dva mjesta izdvojena za regionalnu grupu "Zapadna Evropa i drugi" u Vijeću sigurnosti, potrebna je dvotrećinska većina od 128 glasova.

Norveška je dobila 130 glasova, Irska 128 glasova, a Kanada 108 glasova.

U drugoj spornoj trci, ni Kenija, ni Džibuti nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini od 193 člana, a predsjednik Skupštine Tijjani Muhammad-Bande najavio je da će biti održano drugo glasanje.

Glasanje o važnim pitanjima

Osvajanje mjesta u 15-članom Vijeću sigurnosti smatra se velikim uspjehom za mnoge zemlje jer im daje mogućnost da glasaju o pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti od sukoba u Siriji, Jemenu i Ukrajini do nuklearne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja i Iran, i napadima grupa kao što su ISIL i Al-Kaida.

Postoji pet stalnih članova - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, te 10 članova koje bira Generalna skupština na dvogodišnji mandat, a mjesta se dodeljuju regionalnim grupama. Pet novih članova biraju se svake godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.