Norveška gradi ogradu na granici s Rusijom

Ograda će biti podignuta prije zimskog mraza, kako bi se otežao ulazak u zemlju kroz šumu (EPA)

Norveška gradi čeličnu ogradu na zabačenom arktičkom graničnom prijelazu prema Rusiji nakon povećanog broja izbjeglica i migranata koji su pristigli iz tog smjera prošle godine.

Taj potez je izazvao kritike organizacija za zaštitu prava izbjeglica i zabrinutost da bi to moglo naštetiti odnosima s bivšim hladnoratovskim neprijateljem.

Vlada tvrdi da su novi prijelaz i ograda, duga oko 200 metara i visoka 3,5 metra na graničnom prijelazu Storskog, potrebni kako bi se povećala sigurnost na toj lokaciji.

Podizanje ograde na mjestu na kojem je prošle godine u zemlju ušlo 5.500 izbjeglica i migranata, većinom iz Sirije, odražava promjenu raspoloženja javnosti prema izbjeglicama.

To je vidljivo i u Švedskoj, koja je ove godine uvela granične kontrole i postrožila pravila o azilu.

Kritičari: Nepotrebno podsjećanje na Hladni rat

Organizacije za zaštitu prava izbjeglica i neki oporbeni političari smatraju da će ograda odvratiti izbjeglice od pokušaja da dođu u zemlju tim putem, ali i da nepotrebno podsjeća na Hladni rat u regiji u kojoj su odnosi općenito bili jako dobri od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Ograda će biti podignuta za nekoliko tjedana, prije zimskog mraza, kako bi se otežao ulazak u zemlju kroz šumu, prenosi Hina.

Ove godine još nitko nije zatražio azil na toj sjevernoj granici, po norveškim vlastima.

Rusija još ima ogradu duž 196 kilometara duge granice s Norveškom, članicom NATO-a. Nema prigovora na novu norvešku ogradu.

Tu je granicu prošle godine prešlo oko 250.000 ljudi, prema samo 5.000 na godinu u vrijeme Hladnog rata.

Izvor: Agencije