Oglasi

Norveška: Erna Solberg blizu novom premijerskom mandatu

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora koalicija konzervativaca i naprednjaka osvaja 91 od 169 zastupničkih mjesta.
Erna Solberg, NorveškaErna Solberg, koja se zalaže za smanjenje poreza, po svoj prilici će ostati na vlasti u NorveškojGetty Images

Norveški Izborni direktorat je na temelju preliminarnih rezultata u ponedjeljak održanih parlamentarnih izbora priopćio da će norveškoj vladajućoj koaliciji konzervativaca i naprednjaka i njihovim saveznicima, dvjema manjim strankama desnog centra, najvjerojatnije pripasti 88 mjesta u parlamentu koji broji 169 članova. 

U odvojenim predviđanjima norveške televizije TV2, navodi se da su vlada i njezini saveznici osvojili širu parlamentarnu većinu od 91 zastupničkog mjesta.

To znači da će premijerka Erna Solberg, koja se zalaže za smanjenje poreza, po svoj prilici ostati na vlasti u Norveškoj, odnijevši tijesnu pobjedu nad oporbom na čelu s Laburističkom strankom, u kampanji na temu kako upravljati ekonomijom koja ovisi o nafti, prenosi Reuters pozivajući se na službene procjene.

U Norveškoj su u ponedjeljak održani parlamentarni izbori uoči kojih je pokrenuta rasprava o nacionalnim vrijednostima, a birači se pitali koliko bi Norveška trebala biti bliska s Europskom unijom i kakve su joj odgovornosti prema izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila.

Propitivanje odnosa s EU-om

Dok Britanija gleda u Norvešku kao inspiraciju u svom "razvodu" od EU-a, neki u Oslu vide Britaniju kao model za prekidanje veza s EU-om u potpunosti.

Ovakva populistička pozicija postaje popularna jer ljevičarska Laburistička stranka Norveške, kao i desničari, gledaju naći partnere kako bi formirali manjinu u parlamentu, navodi AP.

Na vlasti je trenutačno koalicija premijerke Erne Solberg, dok su laburisti glavna oporba - najveća stranka u parlamentu - ali joj je nedostajala podrška barem još dvije manje stranke za većinu.

Centristička stranka je obećala da će podržati laburiste pod uvjetom da se obavi istraga o odnosima Norveške s EU-om.

Norveška nije u EU-u, ali ima pristup jedinstvenom tržištu od gotovo pola milijarde ljudi, a također prihvaća migrante i oponaša zakone EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.