Norveška: Beograd i Priština – faktori stabilnosti na Balkanu

Brende i Thaci razgovarali su i o saradnji u borbi protiv terorizma (http://www.president-ksgov.net)

Ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende podržao je evropski put Srbije i Kosova te izrazio nadu da će i Beograd i Priština biti faktori stabilnosti na Balkanu.

“Ima nestabilnosti u regiji, ali se nadamo da će Kosovo i u narednim godinama biti izvor stabilnosti. Ovo je veoma bitno. Mi snažno podržavamo vaš rad prema evropskim integracijama i bližem partnerstvu sa NATO-om”, rekao je Brende u Prištini u razgovoru sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

U saopćenju iz Kabineta predsjednika Kosova navodi se da je Thaci rekao kako će Kosovo nastaviti da čuva posebne odnose sa Norveškom, državom koja je uvijek podržavala mir, stabilnost i nezavisnost Kosova.

Dijalog Prištine i Beograda

“Obavijestio sam ministra vanjskih poslova Norveške o dijalogu Kosova i Srbije, o našoj nadi da postignemo nove sporazume. Ova normalizacija odnosa između Kosova i Srbije podrazumijeva mir i stabilnost za cijeli Balkan”, rekao je Thaci.

Brende i Thaci razgovarali su i o saradnji u borbi protiv fundamentalizma, ekstremizma i terorizma kako bi Kosovo i regija imali više mira, sigurnosti, stabilnosti i privrednog razvoja, piše u saopćenju, javlja Beta.

Norveški šef diplomatije sastao se i sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem, s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja odnosa između Kosova i Norveške, navodi se u saopćenju Skupštine.

‘Izvoznik stabilnosti’

Brende je ranije u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Brende i Vučić su konstatirali da se poslovna klima u Srbiji poboljšava, što je dobar znak za povećanje broja norveških investitora.

Vučić je pozdravio povećano interesiranje norveških investitora za Srbiju, a Brende ukazao da evropske integracije Srbije također imaju utjecaj na povećan broj norveških investitora.

Premijer Srbije je istakao da je mnogo izazova pred Srbijom i regijom, Zapadnog Balkana, ali da je neophodno zadržati mir i stabilnost radi ekonomskog napretka zemalja regije.

Vučić i Brende razgovarali su i odnosu dvije zemlje, izbjegličkoj krizi, situaciji u regiji i evropskom putu Srbije, javlja Tanjug.

Norveška je jedna od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kazao Dačić (desno)

Ministri vanjskih poslova Srbije i Norveške najavili  su da će razgovore o jačanju saradnje dvije zemlje nastaviti prilikom Dačićeve posjete Oslu na proljeće.

“Želim da Srbija bude izvoznik stabilnosti u regiji u kojem još vidimo krhkost i osjetljivost, naročito kada je u pitanju Bosna i Hercegovina”, izjavio je šef norveške diplomatije.

Brende je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem rekao da je u tom smislu važno da u Beogradu postoji pouzdano i odgovorno rukovodstvo i dodao da Norveška podržava evropski put Srbije, prenosi Beta.

Srbija i Norveška imaju snažno partnerstvo, ocijenio je Brende i dodao je da će raditi na daljem jačanju saradnje i da će pozvati još norveških kompanija da investiraju i otvaraju radna mjesta u Srbiji.

Izvor: Agencije