Oglasi

Normalizacija odnosa ključ za ulazak u EU

Guido Westerwelle poručio Srbiji i Kosovu da moraju raditi na razumijevanju te da u Uniju nikome nema ulaska prečicom.
Guido Westerwelle zatražio od Beograda i Prištine da nastave graditi dobrosusjedske odnoseAP

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u petak u Berlinu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodan uslov za njihovo konačno pridruživanje Evropskoj uniji (EU) kao partnera sa punim pravima i obavezama.

"Pozdravljamo činjenicu što Srbija i Kosovo pokušavaju normalizirati odnose. To je od ključnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa. A ti odnosi su, s druge strane, neophodan uslov da im se dozvoli da u konačnici pristupe Evropskoj uniji kao partneri sa punim pravima i obavezama", rekao je Westerwelle.

Kako je rekao, Berlin u potpunosti podržava "brze i ambiciozne" napore visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton kako bi se postigla normalizacija tih odnosa.

Proširenje Unije -strateški interes 

Westerwelle je, na Konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope u Berlinu, zatražio od Beograda i Prištine da nastave da se "snažno i konstruktivno" angažiraju u pregovaračkom procesu.

"Potrebno je političko razumijevanje Beograda i Prištine oko ključnih pitanja, uključujući neriješenu situaciju na sjeveru Kosova. Takođe je potrebna iskrena i direktna primjena prošlih i budućih dogovora", naveo je Westerwelle.

Šef njemačke diplomatije je poručio da EU ostaje posvećena perspektivi proširenja na zemlje regije, navodeći da "proširenje ostaje strateški interes".

"Proširenje je najbolji instrument vanjske politike EU-a za jačanje regionalne saradnje i pomirenja", naveo je Westerwelle i dodao da podjele u Evropi neće biti istinski prevaziđene sve dok zemlje zapadnog Balkana ne okončaju svoj put ka Evropskoj uniji.

"Ostajemo privrženi perspektivi proširenja na region, bez ikakvih 'ako' ili 'ali'", naveo je njemački ministar, ocijenivši da se dokazalo da je priključenje EU-u "odlično sredstvo za jačanje stabilnosti i reformskih procesa“.

Neophodna vladavina zakona

Prema njegovim rečima, od ključnog značaja su "jasni i pravični" uslovi, jer se uslovljavanjem čuva snaga i transformacijska moć politike proširenja.

On je naglasio da su za Brisel od posebnog značaja poštivanje osnovnih ljudskih prava i vladavine zakona, uključujući borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Na svakoj je zemlji da pokaže odlučnost, hrabrost i sposobnost. Nema prečica do članstva u Uniju, pregovori traju koliko je neophodno za usaglašavanje sa kriterijima za članstvo", rekao je Westerwelle.

Govoreći o integracionim procesima svake regije zemlje posebno, Westerwelle je podsjetio da Hrvatska postaje njena 28. članica prvog jula 2013. godine.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Westerwelle je naveo da je EU u toj zemlji pojačala svoje prisustvo kako bi joj pomogla u provođenju reformi.

Novi pregovarački okvir sa Crnom Gorom, stavlja jasan i snažan naglasak na reformskim procesima, ukazao je njemački ministar i dodao da je i Albanija nedavno napravila značajan korak ka modernizaciji, usvojivši ključne zakone koji sada trebaju biti primijenjeni.

"Ostat ćemo u potpunosti posvećeni procesu proširenja kao ključnom instrumentu mira, slobode i prosperiteta Evrope i ubjeđeni smo da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Uniji", zaključio je šef njemačke diplomatije.

Izvor: Agencije