Norbert Hofer novi predsjednik Slobodarske partije Austrije

Norbert Hofer je jedan od najuspješnijih političara Slobodarske partije Austrije u bliskoj prošlosti (EPA)

Austrijski ministar infrastrukture i prometa Norbert Hofer imenovan je za novog predsjednika Slobodarske stranke Austrije – FPO, nakon što je Heinz-Christian Strache, zbog afere oko videosnimke na kojoj obećava jednoj Ruskinji državne poslove za financijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve dužnosti.

U priopćenju koji je objavila FPO se najavljuje i da će, ako koalicijski partner Narodna stranka Austrije – OVP kancelara Sebastiana Kurza bude smijenila Herberta Kickla (FPO) s mjesta ministra unutarnjih poslova, svi članovi Vlade iz redova “slobodaraca” podnijeti ostavku.

“FPO ulazi složno u naredne parlamentarne izbore. U okviru svoje nove odgovornosti, učinit ću sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima dosljednim radom FPO-a u interesu naše domovine”, naglasio je Hofer.

Izgubio na izborima od Van der Bellena

Istaknuo je i da su riječi Strachea i doskorašnjeg potpredsjednika FPO-a Johanna Gudenusa, koje su se čule na videosnimku, “neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO-a u Vladi na dobrobiti zemlje”.

“OVP je, pored ostavki Strachea i Gudenusa, htjela skinuti i Kickla, ali to nisam mogao prihvatiti, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontroliranu imigraciju u Austriju”, kazao je Hofer.

Hofer je jedan od najuspješnijih političara FPO-a u bliskoj prošlosti, jer je na prošlim predsjedničkim izborima ušao u drugi krug glasanja i tijesno izgubio od aktualnog predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Bez obzira na upozorenja koalicijskih partnera, austrijski kancelar smatra da Kickl, nakon afere u koju je umiješan vrh njegove stranke, ne može ostati na mjestu ministra unutarnjih poslova.

Kurz: Slobodarci su sami sebe uništili

Kurz smatra da Kickl ne može voditi istragu u ovom slučaju jer je u vrijeme iz kojeg datiraju snimke bio glavni tajnik FPO-a.

“Slobodarci su sami sebe uništili i njihovo ponašanje nije samo onemogućilo našu dalju suradnju, već su nanijeli veliku štetu ugledu politike i naše zemlje”, poručio je Kurz.

U međuvremenu je premijer najavio prijevremene izbore, a do njih će aktualna Vlada upravljati Austrijom.

Kurz i predsjednik Van der Bellen najavili su izbore za početak rujna.

Upitan zašto mu je trebalo 24 sata da reagira, Kurz je odgovorio da je “u takvoj škakljivoj situaciji važno ostati trezven”.

Strache je morao podnijeti ostavku na dužnost vicekancelara i čelnika FPO-a nakon što su objavljene snimke jednog “druženja” 2017. godine s navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, kojoj je obećao državne poslove za financijsku podršku njegovoj stranci.

Podnoseći ostavku, Strache je tvrdio da niti on, niti bilo tko iz njegove stranke nije više imao kontakte s osobama iz vile na Ibizi, gdje su nastale tajne snimke.

Gudenus se i dalje viđao s Rusima

No, njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung tvrdi da se Gudenes, jedan od Stracheovih bliskih suradnika, nastavio viđati s osobom iz spornog društva.

Gudenus, koji je te večeri prevodio, imao je sastanak i poslije susreta na Ibizi s prijateljem navodne ruske investitorice.

Došlo je do susreta, s kojeg postoje audiosnimke, najvjerojatnije u Beču, na kojem je razgovarano o susretu na Ibizi.

U tom razgovoru je osoba od povjerenja navodne investitorice rekla da je žena veoma razočarana jer se ništa nije dogodilo i da sada treba nastaviti suradnju.

Ponovno je razgovarano o mogućim poslovima dvije strane, prenosi njemački dnevnik.

Izvor: Agencije