Nogometni transferi uživo: Muhamed Bešić u Sheffield Unitedu

Muhamed Bešić ponovo će imati priliku igrati u Premier ligi Engleske (Sheffield United)

Na portalu Al Jazeere Balkans možete svakodnevno, iz sata u sat, pratiti aktuelnosti u svijetu nogometnih transfera.


8. avgust

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Muhamed Bešić u sezoni 2019./20. igrat će za Sheffield United, kao pozajmljeni igrač Evertona.

Bešić je u Everton došao iz mađarskog Ferencvarosa nakon Svjetskog prvenstva u Brazil 2014. godine, ali proveo je dosta vremena u njegovom drugom timu.

U prethodne dvije sezone nastupao je za Middlesbrough na pozajmici iz Evertona.

Za prvi tim Evertona skupio je 37 utakmica u engleskoj Premijer ligi.  

Za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine zabillježio je 40 nastupa

Ove sezone, ponovo će imati priliku zaigrati u Premijer ligi Engleske, pošto je Sheffield United novi član elite. 


Inter doveo Lukakua za 80 miliona eura

Milanski Inter je poslije višesedmičnih pregovora postigao dogovor s Manchesterom Unitedom o dovođenju Romelua Lukakua, a belgijskog reprezentativca je danas predstavio navijačima, prenosi Anadolija.

Italijanski klub je za dovođenje Lukakua izdvojio 80 miliona eura, a belgijski napadač je s “nerazzurrima” potpisao petogodišnji ugovor prema kojem će po sezoni zarađivati 7,5 miliona eura.

Lukaku je u četvrtak oko dva ujutru stigao u Milano, a na aerodromu Malpensa ga je dočekalo oko 500 najvatrenijih navijača Intera.

Belgijanac je postao treće najskuplje pojačanje u Seriji A, nakon Juventusove kupovine Cristiana Ronalda za 100 miliona eura i Gonzala Higuaina za 81 milion.

“Inter je jedini klub u koji sam želio doći. Ovdje sam kako bih ‘nerazzurre’ vratio na vrh”, reko je Lukaku.

Sjajni 26-godišnji napadač na Old Trafford je stigao 2017. godine iz Evertona za 75 miliona funti (oko 81 milion eura). Za “crvene đavole” je odigrao 96 takmičarskih utakmica i postigao 42 gola.

Igrao je još za Anderlecht, Chelsea i West Bromwich Albion. U dresu reprezentacije Belgije nastupio je u 81 susretu uz 48 pogodaka.


Luiz opet ide iz Chelseaja, sada u Arsenal

Brazilski defanzivac David Luiz vjerovatno će postati jedan od omraženijih igrača među navijačima londonskog Chelseaja nakon što je insistirao da pređe u redove gradskog rivala Arsenala, prenosi agencija Anadolija.

Naime, britanski mediji danas javljaju kako su dva kluba postigla dogovor i kako će 32-godišnji nogometaš za osam miliona funti (8,5 miliona eura) plavi dres zamijeniti crveno-bijelim.

Luiz će danas obaviti ljekarski pregled, zajedno s Kieranom Tierneyjem koji među „Topnike“ stiže iz škotskog Celtica za 25 miliona funti (približno 27 miliona eura). Oni bi trebali pojačati odbranu Arsenala za narednu sezonu, što je u prelaznom roku i bio osnovni cilj menadžera Unaija Emeryja.

Luiz je već jednom napuštao Chelsea, kada je 2014. godine otišao u Paris Saint-Germain. Za tim iz Londona je ukupno odigrao 248 takmičarskih utakmica i postigao 18 golova. Tokom karijere igrao je još za Vitoriju i Benficu. U dresu reprezentacije Brazila nastupio je 56 puta uz tri pogotka.


City i Juventus razmijenili desne bekove

Manchester City i Juventus zvanično su dogovorili trampu prema kojoj Joao Cancelo ide u Englesku, a Danilo u Torino sa još 28 miliona eura.

Cjelokupan transfer vrijedan je 65 miliona eura, kada se računa cijena portugalskog desnog beka, dok je preostali iznos izdvojio prvak Italije za nogometaša koji pokriva istu poziciju.

Danilo je potpisao petogodišnji ugovor sa „Starom damom“ iz Torina, a Cancelo na sezonu dužu saradnju sa „Građanima“ iz engleskog Manchestera.

Tri godine stariji Danilo (28) je iskusniji jer je nosio dresove još Real Madrida i Porta, dok je Cancelo samo sezonu proveo u Juventusu, uz nastupe u Interu, Valenciji i Benfici.


7. avgust


Leo Duarte mijenja Zapatu u Milanu

Brazilski defanzivac Leo Duarte prešao je iz Flamenga u italijanski Milan za 11 miliona eura, objavio je slavni klub sa San Sira.

Duarte ima 23 godine i igra na poziciji štopera, a pažnju Milana skrenuo je poslije jedne i po sezone u Flamengu.

Milan je nedavno ostao bez Kolumbijca Cristiana Zapate (Genoa) i brzo reagirao dolaskom novog južnoameričkog nogometaša.

Duarte, koji još nije debitirao za reprezentaciju Brazila, potpisao je petogodišnji ugovor sa „Rossonerima“.


Manciniju prvi trenerski posao

Brazilac Amantino Mancini dobio je prvi trenerski posao preuzevši ekipu italijanskog kluba Foggia.

On će Foggiju voditi u italijanskoj Serie D (četvrti rang takmičenja), a trenersku karijeru započinje sa 39 godina.

Bivši nogometaš iz Brazila je najpoznatiji po nastupima za Romu za koju je igrao od 2003. do 2008. godine. U 222 utakmice za „Vučicu“ je postigao 59 golova.

Karijeru aktivnog nogometaša je završio 2016. godine.


Atalanta želi Skrtela za Ligu prvaka

Slovački internacionalac Martin Skrtel karijeru bi mogao nastaviti u Italiji, tačnije u Atalanti iz Bergama, prenose agencije pozivajući se na Sky Sport Italia.

Kako se navodi, Atalanta je u pregovorima sa bivšim defanzivcem Liverpoola jer želi pojačati defanzivnu liniju nakon odlaska Gianluce Mancinija u Romu.

Tim iz Bergama će u predstojećoj sezoni prvi put igrati u Ligi evropskih prvaka, a Skrtel je od jula slobodan igrač nakon što mu je istakao ugovor sa turskim Fenerbahceom.

Skrtel je u turski klub došao sa Anfielda u julu 2016. godine, a u Liverpoolu je proveo osam sezona.


Forlan odlazi u mirovinu

Urugvajac Diego Forlan, bivši igrač Manchester Uniteda i Atletico Madrida, objavio je u srijedu kako u 40. godini odlazi u igračku mirovinu.

„Odlučio sam prestati profesionalno igrati nogomet“, izjavio je nogometaš koji trenutno igra za Kitchee SC u Hong Kongu.

„Nedavno su mi opet ponudili da još igram, a ja sam tražio izgovore no nisam više kompetitivan i to je postalo preteško“, kazao je Forlan koji je 2015. prestao igrati za urugvajsku reprezentaciju.

Sa Urugvajem je 2011. osvojio Copa Americu i 2010. stigao do polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva na kojem je proglašen najboljim igračem.

Što se klupske karijere tiče, osvojio je Ligu Evrope sa Atleticom 2010. i naslov engleskog prvaka sa Manchester Unitedom (2003).


Dogovor Tottenhama i Juventusa

Engleski premijerligaš dogovorio je iznos obeštećenja sa Juventusom za Paula Dybalu, prenosi Sky iz Italije, te se dodaje kako je to iznos od 64,4 miliona funti, odnosno oko 70 miliona eura.

Dodaje se kako preostaje da uprava tima iz Londona i Dybalini menadžeri dogovore detalje ugovora.

Engleski mediji navode kako bi pravo na korištenje Dybalinog lika mogli biti problem u pregovorima oko 25-godišnjeg napadača.

Za usluge ovog Argentinca bio je zainteresiran i Manchester United.


6. avgust


Rooney se vraća u Englesku

Vlasnik engleskog drugoligaša Derby Countyja Mel Morris potvrdio je danas da će bivši kapiten fudbalske reprezentacije Engleske Wayne Rooney od januara sljedeće godine biti angažovan u klubu kao igrač-trener.

Iako ima još dvije godine ugovora sa američkim DC Unitedom, 33-godišnji napadač je odlučio da karijeru nastavi u Engleskoj zbog porodice, a tu infomaciju potvrdio je i američki klub u saopštenju, prenosi Tanjug.

Od januara 2020. počet će da važi Rooneyjev ugovor od 18 mjeseci, a nekadašnji as Manchester Uniteda će po prvi put u karijeri igrati u drugom rangu engleskog fudbala.

U karijeri je u dva navrata igrao u Evertonu, a najveći trag ostavio je u Unitedu, u kojem je tokom 13 sezona osvojio pet titula u Premijer ligi i Ligu prvaka.


Iz Osijeka u portugalski Desportivo

Hrvatski nogometaš Andrej Šimunec (24) prešao je iz Osijeka u portugalskog prvoligaša Desportivo Aves, saiopćio je u utorak klub sa sjevera Portugala.

Odbrambeni igrač Šimunec je potpisao trogodišnji ugovor, odnosno do ljeta 2022. godine, a iznos transfera nije objavljen.

Stoper visok 1,93 metra ponikao je u Osijeku, a prošle sezone je bio na posudbi u zaprešićkom Interu za kojeg je nastupio u 25 utakmica i postigao dva gola.

Desportivo Aves za pet dana igra prvu utakmicu portugalskog prvenstva kod Boaviste.


Darko Lazović potpisao za Veronu 

Srpski fudbalski reprezentativac Darko Lazović potpisao je danas trogodišnji ugovor sa Veronom, saopštio je povratnik u italijansku Seriju A, prenosi Tanjug.

Doskorašnji fudbaler Genove imao je i ponudu da se vrati u Crvenu zvezdu, ali je odlučio da ostane na Apeninima.

Lazović uskoro puni 29 godina, karijeru je počeo u Borcu iz Čačka.

Za reprezentaciju Srbije odigrao je osam utakmica.


Cahill iz Chelseaja u Crystal Palace

Engleski stoper Gary Cahill (33) napustio je Chelsea, te je potpisao dvogodišnji ugovor sa Crystal Palaceom, javlja Hina.

„Ovo je bila odlična prilika da ostanem u Premier ligi i vrlo sam uzbuđen što ću igrati za Crystal Palace, u kojem ima nekoliko vrlo talentiranih fudbalera“, kazao je Cahill, koji je za englesku reprezentaciju odigrao 61 utakmicu te je zabio 5 golova.

U Chelseaju je proveo sedam i pol godina, te je sudjelovao u osvajanju dva engleska prvenstva i Lige prvaka.

No, protekle sezone skupio je samo osam nastupa u svim takmičenjima.


Adrian novi rezervni golman ‘Redsa’

Nakon što je rezervni golman Simon Mignolet otišao u belgijski Club Brugge, vodstvo engleskog Liverpoola brzo mu je pronašlo zamjenu, angažiravši španskog golmana Adriana (32).

Adrian je stigao u Liverpool kao slobodan igrač nakon što mu je ovog ljeta istekao ugovor sa West Hamom, u kojem je proveo šest sezona.

U Liverpoolu će biti rezerva prvom golmanu Brazilcu Alissonu Beckeru.

Izvor: Agencije