Nogometni svijet se oprašta od Johana Cruyffa

Nogometni svijet u petak odaje počast Johanu Cruyffu. Iz Nogometnog saveza Holandije najavili su da bi po najvećoj nogometnoj legendi te zemlje uskoro trebao dobiti ime stadion Ajaxa u Amsterdamu.

Minuta šutnje na stadionu De Kuip u Roterdamu. Prvi se na terenu od Cruyffa oprostio klub Feyenoord, u čijem je dresu 1984. godine završio uspješnu igračku karijeru. Posebno emotivan trenutak prijateljske utakmice Feyenoorda i praške Sparte bio je 14. minut, kada je meč prekinut, a svi su na stadionu višeminutnim pljeskom uputili posljednji pozdrav legendi. Od Cruyffa se oprostio i državni vrh Holandije.

“Svako od nas ima svoje uspomene na Cruyffa. Kroz moj ured prošao je veliki broj ljudi, ali samo kada je Cruyff bio tu, svi uposlenici su ostavili svoje poslove i došli da se pozdrave i uslikaju s njim. Siguran sam da je bio najpoznatiji Holanđanin na planeti”, rekao je Mark Rutte, holandski premijer.

Zastave na pola koplja

U čast Cruyffu, na dva dana su obustavljene sve aktivnosti i u njegovom Ajaxu, u kojem se zadržao najduže, 10 godina, i osvojio najviše trofeja, uključujući tri uzastopne titule prvaka Evrope početkom sedamdesetih.

“Johan Cruyff je najbolji igrač u historiji kluba. Mi mlađi smo napamet učili njegove akcije i divili se tome kako je uspijevao izvući najbolje, ne samo od sebe, već od od svih koji su igrali zajedno s njim”, kazao je Edwin Van Der Sar, bivši golman Ajaxa.

Na pola koplja su i klupske zastave Barcelone, gdje se nogometno vrijeme mjeri prije i poslije dolaska Cruyffa. Sa drugog kraja svijeta, gdje nastupaju za svoje reprezentacije, o legendi su govorile i najveće zvijezde ove generacije.

Totalni nogomet

“Ogroman gubitak. Uvijek je teško kada nas napusti neko ko je toliko značio i ostavio tako veliki trag na igru koju svi volimo”, navodi Neymar, igrač Barcelone i reprezentativac Brazila.

“Bio je osoba koja je puno utjecala na nogomet. Posebno se to odnosi na Barcelonu, gdje je Cruyff za sva vremena promijenio način kako ljudi razmišljaju o igri. Voljeli su ga svi koji vole nogomet, a u njegovoj Barceloni ponajviše”, rekao je Leo Messi, igrač Barcelone i reprezentativace Argentine.

Bio je i ostao jedini koji je zavijek promijenio dva evropska velikana. Kao igrač je na terenu dominirao s Ajaxom, implementirajući totalni nogomet, dok je kao trener Cruyff udario temelje današnjoj Barceloni.

Izvor: Al Jazeera