Nogometni savez BiH osudio postupke Ognjena Vranješa

Vranješ je nedavno istetovirao lik četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata Momčila Đujića (EPA)

Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak postupke bh. reprezentativca Ognjena Vranješa, koji je “neprimjerenim porukama i tetovažama narušio ugled Saveza i reprezentacije čije boje brani”.

“Oštro i bezrezervno osuđujemo šokantno ponašanje reprezentativca Ognjena Vranješa, jer njegove poruke, bez obzira na koji način su izražene, nisu u duhu vrijednosti za koje se zalaže Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i ne predstavljaju osobine istinskog sportiste koji treba biti uzor mlađim generacijama“, saopćeno je iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Iz tog saveza ističu da su Vranješova borbenost i odnos na terenu dosad bili neupitni, međutim, njegovo ponašanje van terena nije prihvatljivo i ne odražava stavove, politiku i ciljeve Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i reprezentacije koja na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

Pozdravio divljanje navijača

“Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nedvosmisleno osuđuje sve oblike veličanja fašizma i njegovih pristalica, koji nanose štetu ne samo Savezu i reprezentaciji, već i cijeloj zemlji. Prioritet svakog istinskog sportiste treba biti borba protiv rasizma, diskriminacije, nasilja, govora mržnje, pa tako i u Nogometnom / Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine očekuju da svi reprezentativci budu nosioci novih naprednih ideja i progresa, a ne rušitelji temelja na kojima počiva jedinstvo i integritet Saveza”, navodi se u saopćenju.

Vranješ je nedavno istetovirao lik četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata Momčila Đujića, a prije nekoliko godina napravio je tetovažu bh. entiteta Republika Srpska, koju je kasnije prepravio.

Nakon utakmice grupne faze nogometne Lige prvaka između AEK-a i Ajaxa Vranješ je pozdravio divljanje navijača na tribinama porukom na instagramu “Dobro došli u pakao”, uz sliku vatre uzrokovane bacanjem Molotovljevog koktela.

Izvor: Agencije