Nogometna noć u St. Gallenu: Brazil – BiH

Bosanskohercegovački selektor Safet Sušić optimist je uoči meča s Brazilom (Reuters)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će u utorak navečer u švicarskom St. Gallenu igrati prijateljski meč s višestrukim prvakom svijeta, selekcijom Brazila.

Ove dvije selekcije sastale su se 1996. godine u Manausu, kada su domaće “Karioke” slavile sa 1:0, pogotkom tada 20-godišnjeg Ronalda.

Bosanskohercegovački selektor Safet Sušić, iako suočen s otkazom Senada Lulića, člana italijanskog Lazija, zbog povrede, optimist je uoči meča.

“Atmosfera je odlična, mada nas je malo poremetila povreda Lulića. Nema razloga za strah, prijateljska je utakmica”, kazao je bh. selektor na konferenciji za novinare u ponedjeljak i dodao da još nije odlučio s kojim sastavom će početi meč.

Ove dvije selekcije sastale su se 1996. godine u Manausu, kada su domaće “Karioke” slavile sa 1:0, pogotkom tada 20-godišnjeg Ronalda.

Prije Lulića, dolazak u Švicarsku je zbog povrede otkazao i Mensur Mujdža.

Sušić je naveo da je još u dilemi koje igrače staviti na lijevi bok te u vezni red uz Rahimića.

Selekciji Brazila će ovo biti prva prijateljska utakmica u 2012. godini.

‘Karioke’ bez Kake

U Švicarsku su, između ostalih, stigli Ronaldinho i Neymar, no u sastavu nema igrača sredine terena Real Madrida Kake.

Slaven Bilić [Reuters]

Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Slaven Bilić očekuje kako će duel sa Švedskom, koji je na programu u srijedu na zagrebačkom Maksimiru, dobra provjera pred nastavak priprema za predstojeće EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

“Vatreni” protiv Švedske imaju dobar raniji učinak, trijumf 2003. od 2:1 u prijateljskoj utakmici te dvije pobjede od po 1:0 u kvalifikacijama za SP 2006. godine.

Ipak, Bilić kaže kako ne želi potcijeniti Skandinavce.

“Švedska je dobra ekipa, rekao bih jedna od 10 najboljih u Evropi. Možda nisu Španjolska, ali su savladali Holandiju, a to znači kako mogu pobijediti bilo koga”, izjavio je selektor Hrvatske za internet stranicu Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

“Ovo je veoma važan meč za nas. Ne samo zato što je posljednji pred početak priprema za EURO, već i zbog samog oponenta i njegove snage”, dodao je Bilić.

Šansa mladim igračima

Iako su neki selektori za prijateljske duele u februaru odlučili pozvati relativno mlade timove, to nije slučaj s Bilićevim izabranicima.

Riječ je o 20 igrača, timu napravljenom tako da svaki nogometaš dobije dovoljno vremena da se pokaže.

‘Većina igrača igra u svojim klubovima i, iako nije idealno kod svakoga, mogu reći da je dobra situacija’, kaže Bilić.

Također, Bilić prati i trenutnu poziciju i formu igrača koji do ove sezone nisu bili stalni u svojim klubovima.

“Stvari izgledaju bolje. Većina igrača igra u svojim klubovima i, iako nije idealno kod svakoga, mogu reći da je dobra situacija. Pokušat ćemo dati šansu većini igrača protiv Švedske, no obratit ćemo i pažnju na kvalitet igre”, rekao je Bilić.

Utorak: Armenija – Srbija, Bosna i Hercegovina – Brazil.

Srijeda: Azerbejdžan – Palestina, Latvija – Kazahstan, Kipar – Srbija, Gruzija – Albanija, Moldavija – Bjelorusija, Jermenija – Kanada, Mađarska – Bugarska, Izrael – Ukrajina, Crna Gora – Island, Luksemburg – Makedonija, Malta – Lihtenštajn, Rumunija – Urugvaj, Turska – Slovačka, Danska – Rusija, Austrija – Finska, Hrvatska – Švedska, Švicarska – Argentina, Njemačka – Francuska, Irska – Češka, Italija – SAD, Sjeverna Irska – Norveška, Poljska – Portugal, Slovenija – Škotska, Vels – Kostarika, Engleska – Holandija, Španija – Venecuela.

Izvor: Al Jazera i agencije