Nogomet ujedinjuje ljude i stvara mostove

Joseph Blatter: Nogometom želimo ujediniti Izrael i Palestinu, Kipar. Želimo omogućiti Kosovu da igra utakmice (Anadolija)

Predsjednik Svjetske nogometne asocijacije i počasni ambasador Internacionalne lige humanista Joseph Blatter uručio je u četvrtak u Sarajevu nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i selektoru Safetu Sušiću ”Zlatnu povelju – Juan Antonio Samaranch”. Blatter je nagradu uručio Sušiću, predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elmedinu Begiću i kapitenu bh. reprezentacije Emiru Spahiću, prenosi Anadolija.

“Priznanje je dodijeljeno za trajnu zahvalnost misiji mira u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Blatter, ali i Stjepan Mesić, predsjednik Stalnog komiteta ILH-a, koje je i donijelo odluku da se ovo prestižno priznanje uruči državnom nogometnom timu Bosne i Hercegovine. Mesić je, pošto je bio spriječen da dođe u Sarajevo, uputio pismo, u kojem je bivši hrvatski predsjednik naveo: “Danas nam mir treba više nego ikad. Sport je najpogodniji put za zbližavanje naroda. Čestitam Sušiću, reprezentaciji i N/FSBiH i želim im još mnogo pobjeda i uspjeha.”

Sreća i ponos

Blatter je izrazio zadovoljstvo povodom posjete Bosni i Hercegovini, dodavši da je posebno sretan i ponosan što je nagradu dobila nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine.

“Nogomet se bazira na poštovanju, disciplini i fer igri, a na istim principima bazira se i humanizam. Zbog toga je odluka ILH-a za uručenje nagrade bila reprezentacija Bosne i Hercegovine, i to je ispravna odluka. Nogomet u ovoj zemlji ujedinjuje ljude i stvara mostove među njima. Vaši igrači su najbolji ambasadori ove zemlje”, kazao je Blatter, dodavši: “Spomenuo bih najvećeg humanitarca na svijetu Nelsona Mandelu, koji je zaslužan za organizaciju  Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi, gdje je stajala poruka na stadionu ‘Slavimo humanost’. I zato ovdje, iz Sarajevo, poručujem da mi, također, slavimo humanost.”

“Moja poruka je da trebate raditi da budete u rangu s najboljim reprezentacijama svijeta i da pripremite što bolju budućnost za vašu mladost. Ova nagrada ima društveni značaj i političku dimenziju, a ona je da je vaša nacionalna reprezentacija povezala sve razlike u zemlji u zajedništvo”, kazao je Blatter.

“Nisam slučajno došao u Bosnu i Hercegovinu. Ima tu i simbolike. Nogometom želimo ujediniti svijet. Nogometom želimo ujediniti Izrael i Palestinu, Kipar. Želimo omogućiti Kosovu da igra utakmice”, istakao je, između ostalog, Blatter.

‘Dobre stvari’

Posebno je naglasio da nogomet radi dobre stvari u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

“Znam da i u Bosni, kao svugdje u svijetu, nogomet ujedinjuje ljude, spaja porušene mostove među njima. Uspjesima reprezentacije Bosne i Hercegovine trebaju radovati svi njeni  građani. Bosna i Hercegovina je bila blizu plasmana na zadnje Evropsko prvenstvo. Nedostajao vam je jedan gol. Sada ste opet u situaciji da idete ne veliko takmičenje. Sa dvije pobjede iz dva naredna susreta bit ćete na SP-u u Brazilu. I to je dobro za ovu zemlju, za sve njene ljude, sva područja”, rekao je Blatter.

Odao je priznanje čelnicima N/FSBiH, posebno Ivici Osimu, na prevazilaženju poteškoća koje su bile u proteklom periodu, kazavši da je Bosna i Hercegovina dobar primjer za zemlje koje imaju slične probleme. Blatter je naglasio da od 1998. godine gaji posebna osjećanja prema Bosni i Hercegovini, koja je tada bila prva zemlja koju je posjetio u svojoj kampanji za predsjednika FIFA-e i od koje je dobio podršku.

‘Posebno mjesto’

“Među 209 članica, od 17. aprila 1998. godine posebno mjesto kod mene zauzima Bosna i Hercegovina. Tada sam prvi put boravio u Sarajevu, u kojem se uvijek lijepo osjećam. Tada su mi čelnici Saveza otvoreno rekli da će glasati za mene na predstojećim izborima za predsjednika FIFA-e. Tu podršku nikada neću zaboraviti”, kazao je Blatter te dodao: “Ovdje sam vidio Ivicu Osima. On je veliki nogometni stručnjak te mu i ovom prilikom želim odati veliko poštovanje.”

Predsjednik N/FSBiH Elmedin Begić je rekao da je odluka o uručenju ove nagrade velika stvar za savez i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. “Ponosni smo što se ujedinjuje Bosna i Hercegovina i posebno je čast primiti takvu nagradu od predsjednika FIFA-e”, poručio je Begić.

Prvi čovjek svjetskog nogometa kazao je i kako je sretan što se nogomet igra svugdje na planeti.

“Nogomet se igra danas i u svjetskim žarištima. Iraku, Afganistanu, Palestini, Izraelu, Siriji… Da, nogomet se igra i kampovima među sirijskim izbjeglicama. Posebno stvar je što se nogomet sve više igra i među ženama, pogotovo u islamskom svijetu, što ranije nije bio slučaj”, kaže Blatter.

Daleki Mundijal

Na temu organizacije SP-a u zimskom periodu 2022. godine u Kataru, Blatter je u Sarajevu rekao da je još rano govoriti o tome, podcrtavši da će spomenuti Mundijal biti odigran tek za devet godina.

“Radimo na tome da se Prvenstvo pomjeri na zimu. Do kraja godine moglo bi se nešto više znati o igranju zimskog turnira u Kataru. U kršćanskom svijetu tada je Božić i običaj je da se daruje, pa možda ćemo imati priliku darivati i za vrijeme SP-a”, kaže Blatter.

Na novinarsko pitanje šta misli o mogućoj kandidaturi Michela Platinija za narednog predsjednika FIFA-e te o ideji da neevropske reprezentacije budu pozvane da učestvuje na evropskim prvenstvima, Blatter je diplomatski odgovorio “da će u petak vidjeti Platinija i da će ga tada pitati o tome” te da je ideja da selekcije Brazila, Argentine i Japana igraju na EP-u već odbačena od UEFA-e.

Svečanosti je prisustvovao i dobitnik prve ”Zlatne povelje” ILH-a Ivica Osim te mnoge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH. Ceremonija je počela minutom šutnje za Juana Antonia Samarancha, jednogm od osnivača ILH-a, dugogodišnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i osvjedočenog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Cijela priredba održana je pod sloganom “Sloboda i mir svim narodima svijeta”.

Izvor: Agencije