‘Noćni vukovi’ stigli u BiH

Prošle godine Vlada Gruzije zabranila je ulazak ruskoj motociklističkoj grupi zbog veza s Putinom (EPA)

Pripadnici Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Rusije stigli su automobilima u Bosnu i Hercegovinu, a prema informacijama bh. medija trebali bi prenoćiti u Bijeljini.

Agencija FENA javlja da je 20-ak pripadnika došlo u BiH preko Graničnog prijelaza Pavlovića most.

RTRS je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te nastavljaju put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na taj način “srpsko-rusko prijateljstvo”.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”. Pretpostavlja se i da će se sastati s političkim predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je 9. januara, na Dan Republike Srpske, koji je osporio Ustavni sud BiH, Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi”, Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden mu je dodijeljen “za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije”.

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Mektić bez nadležnosti

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije u Sarajevu da nema operativnih nadležnosti i ne može donijeti odluku o zabrani ulaska u BiH bilo koga, već to čine agencije za sprovođenje zakona.

Navodeći da su mediji pogrešno prenijeli da je donio odluku o zabrani ulaska u BiH vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, Mektić je rekao da sve u vezi sa tim principijelno neće da komentariše.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Osim Bijeljine, najavljeno je da će motociklisti posjetiti Brčko, Banju Luku i Doboj.

Tura “Ruski balkan” ima za cilj, kako tvrde, da “istraže kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.

‘Faktor destabilizacije u BiH i regiji’

Beogradska Politika ranije je javila da su iz Moskve u Beograd doputovala dvojica pripadnika “Noćnih vukova”, u pratnji sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Motociklistička misija trebala bi trajati do 28. marta, a izazvala je oprečne reakcije u regiji, prije svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova.

On važi za dobrog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a vlasti u Sarajevu i ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini proglasile su “faktorom destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji”, prenosi Tanjug.

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je prošle sedmice da je dvojici članova ruske bajkerske grupe zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Šef ekspoziture “Noćnih vukova” u Srbinji Saša Savić izjavio je da neće pokušavati ući u bh. entitet Republika Srpska, ali da će ostali članovi bajkerske grupe učestvovati na motociklističkoj turneji.

On je najavio da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, jer ne želi da neko kalja njegov ugled i ugrožava sigurnost njegove porodice.

“Tražiću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu bezbednost Bosne i Hercegovine. Branim svoj ugled, ugled ‘Noćnih vukova’ i ‘Hirurga'”, rekao je Savić.

‘Guardian’: Motoristička banda

Prošle godine je Vlada Gruzije zabranila ulazak ruskoj motociklističkoj grupi koja je usko povezana s predsjednikom Putinom.

Vođa “Noćnih vukova” nalazi se pod sankcijama zapadnih zemalja zbog sudjelovanja te organizacije u ratu u Ukrajini.

Povodom najave dolaska ove grupe u Bosnu i Hercegovinu, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je saopćila da takve posjete negativno utječu na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati.

Britanski Guardian nedavno je objavio tekst u kome je Noćne vukove opisao kao “najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu”.

List je naveo da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da ima bliske odnose s ruskim predsjednikom, zbog čega ih zovu i “Putinovi anđeli”.

Izvor: Agencije