Noćni vukovi podnose tužbu protiv Njemačke

Motoklub već angažovao njemačkog advokata koji će predstavljati njihove interese na sudu (EPA)

Noćni vukovi, grupa ruskih motociklista, zajedno s evropskim kolegama podnijet će tužbu protiv Njemačke kojom žele osporiti odluku vlasti te zemlje o poništenju njihovih viza, izjavio je lider te grupe Aleksandar Zaldostanov, zvani Hirurg.

Naveo je da je motoklub već angažovao njemačkog advokata koji će predstavljati njihove interese na sudu, prenose ruski mediji.

Zaldostanov je okarakterisao potez njemačkih vlasti kao nezakonit, rekavši da su vize već bile zvanično odobrene i da Noćni vukovi nisu ekstremistička organizacija.

“Uskoro ćemo pokrenuti tužbu na njemačkom sudu o osporavanju zabrane za ulazak Noćnim vukovima, poništavanju viza, kao i o deportaciji naših motociklista. U ovom trenutku spremamo sva neophodna dokumenta”, rekao je Zaldostanov.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su odluke resora kancelarke Angele Merkel nezakonite, ali da slučaj ima političku konotaciju i bit će ga prilično teško dobiti.

“Svi oni upiru prstom u Rusiju, gdje je, kako tvrde, sve korumpirano. Pa hajde onda da vidimo kako su ljudska prava zaštićena u Evropi”, zaključio je Zaldostanov.

Problemi na granici

On je zajedno s ostalim motociklistima namjeravao učestvovati u reli-vožnji od Moskve do Berlina u čast 70 godina od pobjede sovjetskih snaga i njihovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što su počeli vožnju 25. aprila, mnogi motociklisti, uključujući i Zalodastanova, suočili su se s problemima kada su namjeravali preći granicu.

Rezultat toga bila je zabrana motociklistima da uđu na teritoriju Evropske unije.

Također, 25. aprila Njemačka je odbila vize nekolicini članova Noćnih vukova.

Ruta relija koji bi se trebao završiti 9. maja uključuje Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau, Karlshorst i Berlin.

U početku, poljski i litvanski carinici odbili su propustiti ruske motocikliste, ali su neki od njih na kraju, ipak, uspjeli ući na teritoriju na kojoj važi šengenska viza.

Njemačka policija je 3. maja zadržala konvoj motociklista u blizini Minhena, ali im je kasnije dozvoljeno da nastave put.

Izvor: Agencije