Noćas počinje predizborna šutnja u Hrvatskoj

Za dva dana, građani Hrvatske odlučuju – hoće li idućih pet godina državu predstavljati novi-stari predsjednik, ili će je, prvi puta u povijesti, voditi predsjednica.

Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji su se borili za glasove više od 3,7 milijuna birača, no dva dana prije izbora u središtu Zagreba ništa ne odaje da se u nedjelju bira novi predsjednik ili predsjednica države.

Na upit tko je ostavio bolji dojam u kampanji, Zagrepčanin Pavao odgovara da je to Josipović, jer je “jedna fina osoba, obrazovan i ima viziju”, dok njegov sugrađanin Dragutin smatra da Hrvatskoj “ipak treba promjena”.

“Josipović je bio na vlasti tolike godine i nije napravo ništa”, smatra Dragutin.

No, ima i građana koji ne žele izaći na izbore, poput Zagrepčanina Matije, koji smatra da su svi političari – isti.

Mala Josipovićeva prednost

Gotovo je isti bio rezultat u prvome krugu, a tek za nešto više od jedan posto od Kolinde Grabar-Kitarović bolji je bio Ivo Josipović.

No, oboje su se proglasili pobjednicima, pa je Josipović nakon pobjede u prvom krugu obećao pobjedu i u drugom, dok je Grabar-Kitarović poručila: “Hrvatska je pokazala da želi promjene, da želi zaokret!”

Hrvatsku, predviđa se, čeka najtjesniji izborni dan do sada, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

“Hrvatski građani četvrti put zaredom o pobjedniku izbora odlučuju u drugome krugu. U prvome je do sada u hrvatskoj povijesti pobjeđivao samo predsjednik Franjo Tuđman”, javlja Mlinarić.

Posljednji dan kampanje

Josipović je i posljednji dan kampanje proveo na terenu. Posjetio je tržnicu u Velikoj Gorici nedaleko od Zagreba, gdje se družio s građanima.

Kampanju iza sebe ocjenjuje pozitivnom. Prošao je, kaže, 10.000 kilometara ne bi li što više građana prepoznalo njegov program.

“Mislim da je bilo zanimljivo da su građanke i građani imali prilike čuti i o programima, da su mogli prepoznati tko nudi zaista reforme, a tko nudi fraze. Nudim ozbiljan program velikih i važnih reformi u Republici Hrvatskoj”, obećao je Josipović.

Njegova protukandidatkinja reći će da je “svojih pet godina protratio, te da novih pet nema pravo tražiti”. Ona je svoja pojavljivanja među građanima završila na velikom predizbornom skupu prije dva dana.

Odluka u nedjelju

“Dosta smo gubili vrijeme pod Zoranom Milanovićem i Ivom Josipovićem koji je samo šutio i gledao što radi nesposobna Vlada i u tome je sukrivac! I tako su oni dva lica iste devalvirane potrošene kovanice”, smatra Grabar-Kitarović.

Prva stvar koju će učiniti, kako kaže, je sazivanje sjednice vlade na kojoj će od premijera tražiti konkretne mjere za izlazak zemlje iz krize.

Josipović, pak, sprema ustavne promjene kojima želi promijeniti teritorijalni ustroj države i provesti administrativne reforme.

Čiji su program prepoznali građani, znat će se u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera