Oglasi

Noć u Trnopolju

Petog avgusta 1992. godine je svjetska javnost saznala za postojanje koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora.

Dio od nekoliko desetina okupljenih aktivista odaće počast žrtvama i u znak solidarnosti će provesti noć na prostoru na kojem se nalazio logor Trnopolje

Više nevladinih organizacija organiziralo je večeras obilježavanje 5. augusta, dana kada je 1992. godine svjetska javnost saznala za postojanje koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora.

Centar za mlade KVART iz Prijedora, Udruženje "Optimisti 2004." iz Kozarca i Udruženje Prijedorčanki "Izvor" obilježavanje su organizirali upravo u nekadašnjem logoru Trnopolje, javlja agencija Anadolija.

"Ideja čitave priče je da se propitivanje odnosa prema prošlosti proba promijeniti. Ovo nije događaj koji forsira taj formalni ceremonijalni dio, već je ideja da mladi ljudi s jedne strane i sa druge strane lokalno stanovništvo čiji je dio prošao kroz logore, u nekom sigurnom prostoru proba razgovarati o nekim temama", rekao je Goran Zorić iz KVART-a.

Suočavanje sa prošlošću

Organizatori su naveli da je ideja ovog događaja pokušaj kreiranja novog pristupa u suočavanju sa prošlošću i izgradnje kulture sjećanja.

Organizirane su diskusije, čitanje tekstova, projekcije filmova, dvije panel debate "Socijalna i tranziciona pravda", te "Uloga novinara u prevenciji genocida", a planirano je i prikazivanje filma "Pismo ocu" Srđana Keče, koji tematizira generacijski proces suočavanja sa prošlošću.

Dio od nekoliko desetina okupljenih aktivista odat će počast žrtvama i u znak solidarnosti će provesti noć na prostoru na kojem se nalazio logor Trnopolje.

Četvorica osuđenih

Zorić je istakao da je oko 23.000 osoba prošlo kroz logor Trnopolje, a zbog zločina počinjenih u logorima oko Prijedora, Haški tribunal je osudio Milomira Stakića (40), Radoslava Brđanina (32), Zorana Žigića (25) i Duška Tadića (20 godina).

Nekoliko njih koji su prisustvovali večerašnjem skupu, a koji su bili u logoru Trnopolje, nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima. Kažu da su se svega nagledali, naročito tokom dana koje su proveli u ovom logoru.

Ovogodišnje obilježavanje se realizira u saradnji sa CODA Sarajevo, te uz podršku ZFD Foruma i Friedrich Ebert Fondacije u BiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.